c S

Radan v hišnem priporu

03.05.2016 09:10 Ljubljana, 03. maja (STA) - Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zdravnika Ivana Radana, osumljenega umorov šestih bolnikov, v četrtek popoldne po enajstih mesecih pripora izpustilo v hišni pripor, piše današnje Delo. Informacijo je za Večer potrdil Radanov odvetnik Milan Krstić, ki pa sklepa še ni prejel in ga zato ni mogel komentirati.

Ali se je tožilstvo na odločitev sodišča pritožilo, bo po pisanju Dela znano v prihodnjih dneh. Zaradi praznikov namreč sklepa o nadomestitvi pripora s hišnim priporom še niso prejele vse stranke v postopku. Po informacijah Dela lahko Radana v hišnem priporu obiskujeta le brat in svakinja.

Radan je bil po poročanju Večera toliko časa v priporu zato, ker je tožilka Katarina Bergant vztrajala, da pri njem še vedno obstaja ponovitvena nevarnost.

Radan je med drugim obtožen, da je na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana umoril šest svojih bolnikov. Sprva se je govorilo o tem, da je Radan v UKC konec leta 2014 z mešanico kalija in morfija evtanaziral na smrt bolnega starejšega moškega. Kriminalistična preiskava ostalih smrti Radanovih bolnikov pa je pokazala na sumljive okoliščine smrti še sedmih ljudi.

Na koncu so zdravnika, ki je bil v priporu od 18. maja lani, obtožili šestih umorov iz morilske sle. Izvršil naj bi jih na intenzivni negi nevrološke klinike - gre za oddelek, kjer se zdravijo kritično bolni - v dveh letih, preden so ga odkrili. Prvi primer sumljive smrti naj bi tako segal v 14. september 2012, zadnji pa je odmevni primer iz 16. decembra 2014.

V nadaljevanju sojenja Radanu je nazadnje avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll v predstavitvi svojega mnenja opozoril na pomanjkljivo dokumentacijo v zadnjih urah življenja bolnikov, katerih umora je obtožen Radan. V nobenem primeru zato ni mogel potrditi, da je bil zanje usoden prevelik odmerek morfija ali drugega zdravila.