c S

Venezuelska opozicija s skoraj dvema milijonoma podpisov za odstavitev predsednika

03.05.2016 09:08 Caracas, 03. maja (STA) - Venezuelska opozicija, ki ima večino v parlamentu, je v ponedeljek volilni komisiji predala 1,85 milijona podpisov za izvedbo referenduma o odstavitvi predsednika Nicolasa Madura, s katerim so nezadovoljni zaradi hude gospodarske krize v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Koalicija Miza za demokratično enotnost (MUD) je podpise zbrala prejšnji teden v le dveh dneh, kar je po besedah enega od vodij opozicije Henriqueja Caprilesa "verjetno svetovni rekord".

Volilna komisija bo preverila, ali je bilo zbrano potrebno število podpisov, nato pa bo začela zahteven postopek preverjanja podpisov, ki bi lahko trajal tudi do mesec dni. Če bo komisija ugotovila, da ni nepravilnosti, bo morala opozicija v drugi fazi zbrati tri milijone podpisov v treh dneh, da bi lahko razpisali referendum konec novembra.

Zadnji poskus referenduma za odstavitev predsednika je bil v Venezueli leta 2004, ko so zahtevali odstop Madurovega predhodnika in mentorja, nekdanjega predsednika Huga Chaveza, a ni uspel.

Tokrat bi referendum lahko uspel, saj 68 odstotkov Venezuelcev, naveličanih pomanjkanja in visoke inflacije, želi odhod Madura in nove volitve.

Maduro poziva svoje privržence, naj preprečijo referendum s splošno stavko do izpolnitve zahtev.

Socialistični predsednik je, odkar je opozicija decembra lani po volitvah zasedla večino v parlamentu, blokiral že več opozicijskih zakonodajnih predlogov s pomočjo vrhovnega sodišča. Kritiki trdijo, da Maduro obvladuje sodišče in tudi volilne oblasti.

Politične napetosti, pomanjkanje in sedaj še varčevanje z elektriko so sprožili skrbi, da bi lahko v z nafto bogati Venezueli prišlo do nemirov.