c S

Zuma doživel nov sodni udarec

29.04.2016 13:39 Pretoria, 29. aprila (STA) - Južnoafriško sodišče je danes izreklo sodbo, ki zadaja nov udarec predsedniku Jacobu Zumi. Sodnik višjega sodišča v Pretorii je namreč razsodil, da je bila odločitev tožilstva o opustitvi pregona proti Zumi zaradi suma korupcije leta 2009 iracionalna in da jo je treba znova preučiti. To pomeni, da bi se lahko Zuma znova soočil z obtožbami.

Južnoafriški predsednik je šele v začetku aprila preživel glasovanje o odstavitvi zaradi razsipavanja javnega denarja pri obnovi zasebne rezidence. Glasovanje je sledilo sodbi ustavnega sodišča, da je Zuma z luksuzno prenovo kršil ustavo.

Današnja odločitev sodišča v Pretorii pa se nanaša na očitke v zvezi z več milijard dolarjev vrednim orožarskim poslom. Gre za več kot 700 očitkov, ki jih je tožilstvo leta 2009 opustilo, s čimer je odprlo pot Zumovi kandidaturi in posledični izvolitvi na predsedniški položaja istega leta.

Sodnik Aubrey Ledwaba pa je danes razsodil, da je bila odločitev o opustitvi obtožb leta 2009 iracionalna in bi jo bilo treba preučiti znova. "Zumo bi morali za te obtožbe preganjati," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tožilstvo je pregon Zume pred sedmimi leti opustilo, ker je ocenilo, da telefonski prisluhi med visokimi predstavniki v administraciji tedanjega predsednika Thaba Mbekija kažejo na politično vmešavanje v primer. Odločitvi o opustitvi pregona je ves čas oporekalo opozicijsko Demokratično zavezništvo. Sprožilo je sodno bitko, ki je privedla do današnje odločitve.