c S

NSi s spremembo zakonodaje nad povišanje vpisnine v imenik odvetnikov

28.04.2016 13:09 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Poslanska skupina NSi je danes v parlamentarno proceduro vložila novelo zakona o odvetništvu. To so zaradi povišanja vpisnine v imenik odvetnikov pripravili v podmladku te stranke, z njo pa želijo izboljšati možnosti mladih pravnikov pri začetku njihove odvetniške kariere. S predlogom bi vpisnino v imenik omejili na znesek povprečne bruto plače.

Povišanje vpisnine v imenik odvetnikov je namreč po mnenju podmladka NSi, Mlade Slovenije (MSi), nedopustno. Z novelo tako želijo odpraviti monopol Odvetniške zbornice Slovenije (OZS) in izboljšati možnosti mladih pravnikov pri začetku njihove odvetniške kariere. MSi je predlog posredovala poslanski skupini NSi, ki ga je danes že vložila v parlamentarno proceduro. Še pred tem je novelo pregledal strankin strokovni odbor za pravosodje.

Podpredsednik MSi Matej Hrast je v današnji izjavi za medije poudaril, da predlog novele sledi načelu sorazmernosti, svobode dela, spodbujanja konkurence in socialne pravičnosti.

Ker gre po njihovem zakon v smeri pomoči pravnikom s šibkejšim finančnim zaledjem, hkrati pa odpira konkurenco, pričakujejo podporo vseh koalicijskih poslanskih skupin. Prav tako pozivajo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, naj se opredeli do njihovega predloga. Na ministrstvu se bodo s predlogom še seznanili, so dejali za STA.

Nedavni sklep skupščine OZS po besedah predsednika MSi Federica V. Potočnika mladim odvetnikom pove, da niso zaželeni, prav tako pa da ni zaželena konkurenca. Tako zatiranje konkurence je zanje nedopustno in usmerjeno proti mladim. Kot kaže, želijo nekateri odvetniki odvetniške kandidate dlje časa zadržati v podrejenem položaju z delom za nižje plačilo.

Stranka s predlogom za spremembo sedanjemu zakonu o odvetništvu dodaja le en odstavek. Ta predvideva, da bi odvetniška zbornica še vedno lahko sama določala višino vpisnine v odvetniški imenik, vendar bi ta bila navzgor omejena z zneskom povprečne bruto plače zadnjega meseca v preteklem letu. Predlog vlagajo po skrajšanem postopku.

V NSi so pred vložitvijo predloga pregledali tudi višino vpisnin v okoliških državah - Avstriji, Nemčiji, Franciji, Španiji in Češki. Iz pregleda izhaja, da ima Slovenija daleč najvišjo vpisnino, izjema so le nekatera mesta v Španiji, kjer imajo 83 odvetniških zbornic, vsaka pa določa svojo vpisnino. Povprečna vpisnina je sicer okoli 500 evrov, v mestu Gijon pa znaša kar 14.010 evrov.

Skupščina OZS je namreč sredi aprila izglasovala bistveno povišanje vpisnine v odvetniški imenik, kar je pogoj za opravljanje tega poklica. Ob všteti vpisnini za pripravništvo in odvetniško kandidaturo je vpisnina doslej znašala 2500 evrov, po novem pa bo kar 9000.

Takšna odločitev je naletela na vrsto kritičnih odzivov. Tudi na ministrstvu za pravosodje so odvetniško zbornico zaprosili za pojasnila. Obenem so napovedali, da bo morebitna neprepričljivost argumentov zbornice narekovala premislek in pripravo ustreznih zakonodajnih spremembe. Za pojasnilo so zbornico zaprosili tudi v uradu varuha človekovih pravic, zlasti jih zanimajo merila, ki so se upoštevala pri določitvi vpisnine.