c S

Vladni noveli zakona o prekrških zagotovljena koalicijska večina

21.04.2016 07:54 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Poslanska razprava na današnjem nadaljevanju redne aprilske seje DZ je pokazala, da se vladnemu predlogu novele zakona o prekrških, ki iz pravnega reda izključuje uklonilni in z namenom učinkovitejše izterjave glob uvaja nadomestni zapor, obeta zadostna podpora. Zanj so se namreč izrekle vse koalicijske stranke, ostal pa bo brez podpore opozicije.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je v razpravi na očitke opozicijskih poslancev odgovoril, da je zakonski predlog domišljen in sledi zaznavam v praksi ter se zgleduje po tujih ureditvah, ki so se izkazale za uspešne. Predlog je po njegovi oceni korak v pravo smer, ki bo prinesel enakopravno obravnavo storilcev prekrškov.

V nasprotju z ministrom v NSi ne verjamejo, da bo uvedba nadomestnega zapora zagotovila uspešno izterjavo glob. Poslanka NSi Iva Dimic je tudi podvomila v sorazmernost takšnega ukrepa. Po njenem mnenju bi bilo boljše, da bi vlada uredila procesno-pravna jamstva uklonilnega zapora. Za ureditev jamstev se je zavzela tudi poslanka SDS Eva Irgl.

Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je določbam glede nadomestnega zapora očital nedorečenost in nejasnost. Zakonski predlog po njegovem mnenju tudi z dopolnili ni mogoče izboljšati v zadostni meri. Z vladnim predlogom novele so nezadovoljni tudi v ZL. Poslanec ZL Matej T. Vatovec je ocenil, da predlog ne odgovarja na pomisleke stroke in pripombe zakonodajno-pravne službe DZ.

Vladni predlog pa je bil po pričakovanju deležen podpore v razpravah koalicijskih poslancev. "Z uvedbo nadomestnega zapora se zagotavlja enakopravnost pred zakonom in pravična pravna država," je z ministrom soglašala Lilijana Kozlovič (SMC). Nadomestni zapor je po njenem mnenju pravičnejši od uklonilnega in ga je treba razumeti kot skrajni ukrep.

Sicer so tudi na vladi oz. pravosodnem ministrstvu opozorili, da po predlogu novele zakona o prekrških ukrep nadomestnega zapora pride v poštev, ko odpovedo vsi drugi mehanizmi izterjave globe. Po predlogu naj se globa, ki ne bo plačana v roku, poravna na različne načine: prvi bo izterjava, možni bodo tudi obročno odplačilo, delo v splošno korist in nadomestni zapor.

Nadomestni zapor bo po zakonskem predlogu možen takrat, ko bo posamična globa oz. seštevek dveh ali več glob, ki ne bodo nižje od 300 evrov, dosegel najmanj 1000 evrov. Za vsakih 100 evrov bo sodišče določilo en dan zapora, največ pa 90 dni.

V primerih, ko bo posamezen storilec nabral deset ali več glob pod 300 evri, a v skupnem seštevku najmanj 1000 evrov, zneska pa ne bo mogoče izterjati, bo sodišče prav tako za vsakih 100 evrov glob določilo dan zapora, vendar najdlje za 30 dni.

Prekrškar bi imel možnost, da se izogne zaporu s predlogom za delo v splošno korist in bo k temu tudi resno pristopil.

O predlogu novele zakona o prekrških bo DZ glasoval še danes.