c S

SMC s spremembami za kvote slovenske glasbe posebej v dnevnem in nočnem času

12.04.2016 12:57 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Skupina poslancev SMC, DeSUS in SD s prvopodpisano Simono Kustec Lipicer iz SMC je vložila predlog spremembe zakona o medijih. Predlog uvaja dva oddajna časa radijskih postaj, dnevnega in nočnega. V času vsakega od njih bi nacionalne radijske postaje morale predvajati najmanj 40 odstotkov slovenske glasbe, komercialne postaje pa 20 odstotkov.

Novelo zakona o medijih je DZ sprejel 28. januarja, teden dni pozneje je državni svet nanjo izglasoval veto, DZ jo je ponovno potrdil 1. marca. V uradnem listu je bila objavljena 25. marca, v veljavo pa je stopila 15. dan po objavi, 9. aprila.

Po 86.a členu veljavne novele bi morale radijske postaje med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Veljavni zakon v prehodnih določbah predpisuje, da morajo radijske postaje navedene obveznosti začeti izpolnjevati s 1. julijem. Zato so v SMC pohiteli s pripravo popravkov, da bi tako zagotovili, da bodo zakon lahko izpolnjevale tudi komercialne radijske postaje, je v izjavi za medije v DZ danes pojasnil poslanec SMC Dragan Matić, sicer tudi predsednik odbora DZ za kulturo.

Predlagana sprememba uvaja dva oddajna časa, dnevnega med 6. in 18. uro in nočnega med 18. in 6. uro. Kot je povedal Matić, bi morale po predlogu spremembe nacionalne radijske postaje v vsakem od teh dveh oddajnih časov zagotoviti 40-odstotni delež slovenske glasbe, komercialne radijske postaje pa 20-odstotni delež.

Konkretno to pomeni, da bo od 100 predvajanih skladb moralo biti na nacionalnem radiu v slovenskem jeziku najmanj 40 predvajanih skladb, na komercialnih postajah pa 20 skladb. S to spremembo želijo predlagatelji poenostaviti določbe zakona, saj bi bilo aktualne predpisane deleže v dnevnem oddajnem času po njegovi oceni včasih težko izpolnjevati, saj je v dnevnem času več pogovornih vsebin.

Matić je še napovedal, da bo na to temo že v kratkem sklical sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Predlagatelji za obravnavo predloga sprememb zakona predvidevajo skrajšani postopek.

Prvopodpisana pod predlog je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, sopodpisali pa so ga tudi preostali koalicijski poslanci.