c S

Obravnava v zadevi Balkanski bojevnik prekinjena, nadaljuje se v ponedeljek

04.04.2016 13:11 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Glavno obravnavo v zadevi Balkanski bojevnik je predsednica senata Andreja Sedej Grčar za danes prekinila, saj mora tožilstvo do četrtka na prošnjo obrambe Dragana Tošića dopolniti manjši del izreka obtožnice. Zaradi tega sta preklicani tudi torkova in sredina obravnava, zadeva se nadaljuje v ponedeljek.

Tožilstvo je danes namreč prebralo obtožnico, ki 15 obtoženih bremeni preprodaje mamil in hudodelskega združevanja. Obrambo Tošića, ki naj bi vodil slovenski del mednarodne preprodajalske združbe, je zmotila formulacija v obtožnici "Dragan Tošić in drugi", zato je od tožilstva zahtevala pojasnila, kdo so ti "drugi".

Sodišče je prošnji obrambe prisluhnilo, tožilki Blanka Žganjar in Mateja Gončin morata dopolnitev pripraviti do četrtka. Časa za to je dovolj, saj so imena že znana tako tožilstvu kot obrambi, je Žgajnarjeva dejala v izjavi po današnji obravnavi. "Vendar obramba očitno rabi specifikacijo obtožbe, ki jo pozna že pet let," je pripomnila.

V besedno zvezo "in drugi" je tožilstvo namreč štelo tiste, ki so se v postopkih znašli v Srbiji, med drugim Darka Šarića, zdaj nepravnomočno obsojenega na 20 let zapora. Srbske državljane se namreč omenja tudi v slovenski obtožnici, sodelovali naj bi tako pri nakupu in organizaciji transporta droge v Južni Ameriki kot nato skladiščenju in prevozu ter nadaljnji distribuciji v Italiji.

Slovenski obtoženi so namreč po ugotovitvah tožilstva sodelovali v mednarodni mamilarski združbi, ki je sama kupovala in tihotapila kokain neposredno iz Južne Amerike.

Tošić naj bi kot vodja slovenskega dela združbe svoje podrejene v tej hierarhično organizirani skupini pošiljal v Južno Ameriko, da skupaj še z drugimi člani združbe kupijo drogo in jo naložijo na ladje ter poskrbijo, da pride do Južnoafriške republike.

Tam naj bi tovor spet prevzeli tako slovenski kot tuji člani združbe, sicer državljani drugih nekdanjih jugoslovanskih republik. Mamila naj bi nato uspeli pretovoriti do italijanskih pristaniških mest, od tod pa vozili v notranjost države, predvsem Milano, kjer naj bi drogo hranil in skrbeli za nadaljnjo distribucijo.

Pri tem je vsak član združbe imel svojo nalogo, od skrbi za nakup in prevoz kokaina, do njegove hrambe in nadaljnje distribucije pa tudi usklajevanja dogovorov, iskanja stanovanj za hrambo droge in vozil za njen prevoz ter urejanja ponarejenih dokumentov.

Navedbe po mnenju tožilstva dokazujejo tudi trije zasegi kokaina - dva v Italiji, kjer je policija skupaj v dveh vozilih zasegla nekaj čez 300 kilogramov, ter en na jahti, zasidrani v Urugvaju. Na malo pred zasegom z gotovino kupljeni jahti je policija oktobra 2009 našla več kot dve toni kokaina. Kokain naj bi malo pred tem člani združbe, domnevno tudi slovenski, neuspešno poskušali pretovoriti na neko čezoceansko ladjo, a jim to zaradi slabega vremena in neuspešnih mornarskih manevrov ni uspelo.

Slovenski obtoženci naj bi bili povezani tudi z italijanskima primeroma, saj naj bi ravno oni mamila naložili v vozili.

Obtožnica je sicer nekoliko spremenjena, saj v njej ni več še v prvem sojenju obtožene Zdenke Kondić. Tožilstvo je pregon opustilo, potem ko je obramba Kondićeve iz spisa uspešno izločila odredbo za hišno preiskavo, zaradi česar so tudi ostali dokazi zoper Kondićevo postali brezpredmetni.

Od prvotnih 17 obtoženih jih je danes le še 15. Na zatožni klopi poleg Kondićeve prav tako ni Anesa Selmana, ki je po prvem sojenju pobegnil v BiH, kjer so ga prijeli pri gojenju marihuane in je zdaj zaprt.

Sodišče je danes uvodoma še preverilo osebne podatke obtoženih. Zaposleni so le redki, večina je brezposelnih, hkrati pa niso prijavljeni za zavodu za zaposlovanje, ampak se preživljajo s priložnostnimi deli, s katerimi zaslužijo nekaj sto evrov na mesec, oziroma jih preživljajo družinski člani, so povedali. Prav tako obtoženi večinoma nimajo premoženja, redki so solastniki nepremičnin, nekateri imajo avtomobile.

Ponovljeno sojenje bo zelo zgoščeno, do decembra je razpisanih 76 obravnav. Ker dokazi izhajajo iz štirih držav, bo tudi sojenje razdeljeno v štiri faze, najprej bodo na vrsti urugvajski dokazi, nato italijanski, zatem pa srbski in na koncu slovenski. Na zatožni klopi sicer poleg oproščenih v prvem sojenju sedijo tudi takrat obsojeni, saj tudi njim znova sodijo zaradi obtožb o hudodelskem združevanju.