c S

Novela zakona o medijih in zakon o mednarodni zaščiti v veljavo v aprilu

23.03.2016 07:40 Ljubljana, 22. marca (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je ustavil zbiranje podpisov za referendum o zakonu o mednarodni zaščiti in za referendum o noveli zakona o medijih. Sindikat delavcev migrantov Slovenije ga je namreč danes uradno obvestil, da odstopa od pobude za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o obeh zakonih.

Po odstopu od obeh pobud je Brglez ugotovil, da ni več zakonsko določenih pogojev za zbiranje podpisov v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma. Zato je ministrstvo za notranje zadeve obvestil, da rok za zbiranje podpisov preneha teči in da se zbiranje podpisov ustavi. Zakona bo Brglez zdaj poslal v razglasitev predsedniku republike, glede na roke pa bosta vstopila v veljavo v sredini oziroma konec aprila.

Nedavno ustanovljen sindikat, ki se je razvil iz Civilne iniciative Apače, se je za odstop od načrtovanih referendumskih aktivnosti odločil zato, da vladi in vsem državljanom pokažejo, da so "razumni državljani", ki želijo "le enakopravno oz. pravično obravnavo pred zakonom" in menijo, da za to ni potrebno tega pogojevati z zbiranjem podpisov za referendume, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Dušan Cvetko.

Novelo zakona o medijih je DZ sprejel 28. januarja, teden dni pozneje pa je državni svet nanjo izglasoval veto. DZ ga je ponovno potrdil 1. marca. Civilna iniciativa Apače pa je 7. marca v DZ vložila več kot 2500 podpisov, potrebnih za začetek zbiranja 40.000 podpisov za referendum o noveli. Podpise je začela zbirati 11. marca.

Novela uvaja regulacijo komentiranja v spletnih medijih. Spreminja tudi način predvajanja slovenske glasbe. Po novem bodo morali tako javni Radio Slovenija kot komercialni radii med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe. Novela bo začela veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.

Novi zakon o mednarodni zaščiti je DZ sprejel 5. marca. Zanj je skupina državnih svetnikov predlagala odložilni veto, a ga je državni svet 10. marca zavrnil. Dan pozneje so predstavniki Civilne iniciative Apače v DZ vložili več kot 2500 podpisov, potrebnih za začetek zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma o zakonu. Predsednik DZ Milan Brglez je za začetek zbiranja podpisov določil 16. marec.

Zakon sicer nekoliko zaostruje azilno politiko. Prav tako podrobneje in jasneje določa posebna jamstva za prosilce, ki imajo posebne potrebe glede sprejema, in prosilce, ki potrebujejo posebna postopkovna jamstva, podrobneje določa roke za izdajo odločitve na prvi stopnji ter jasneje opredeljuje institut nedopustne prošnje. Zakon začne veljati 30 dan po objavi v uradnem listu.