c S

Novela zakona o sodnih taksah ima po navedbah ministrstva več posluha za socialno šibke

09.03.2016 16:41 Ljubljana, 09. marca (STA) - Odbor DZ za pravosodje je danes pripravil predlog novele zakona o sodnih taksah (prvotni predlog) za obravnavo na plenarnem zasedanju DZ. Predlog ima po navedbah ministrstva za pravosodje več posluha za socialno šibke, odpravlja pa tudi administrativne ovire.

Po predlogu, ki ga je članicam in članom odbora predstavila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj, celotna oprostitev plačila sodnih taks ne bo več vezana na prejemanje denarne socialne pomoči oziroma izpolnjevanje pogojev za njeno prejemanje. Ustavno sodišče je namreč presodilo, da je takšno pogojevanje ustavno neskladno.

Do celotne oprostitve bo po predlogu upravičena stranka, ki izpolnjuje materialne pogoje za prejemanje redne brezplačne pravne pomoči po zakonu, ki ureja to pomoč.

Plačila sodne takse bodo nadalje oproščeni delavci, ki že dva meseca niso prejeli plače. Med oproščene plačila sodnih taks pa so uvrščeni tudi posredni proračunski uporabniki, ki so v celoti v lasti občin.

Med oproščenimi plačila pa ni nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu, za kar so si na seji prizadevali v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Kot je dejal direktor centra Goran Forbici, je seznam organizacij, ki delujejo v javnem interesu, popolnoma jasen. Ustanovljene pa so lahko le za nepridobitne dejavnosti, tako da ni bojazni, da bi bile oproščene sodnih taks pri pridobitnih dejavnostih, je opozoril.

Po dopolnilu, ki so ga vložili poslanke in poslanci ZL, bi bile plačila sodnih taks tako oproščene tudi nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, in sicer bi bile oproščene plačila v zvezi z izvajanjem namena, za katerega so ustanovljene, je povedal poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Vendar pa člani odbora niso sprejeli tega dopolnila.

Pač pa so sprejeli nekaj dopolnil poslanskih skupin koalicijskih strank, ki so jih pripravile tudi zaradi opozoril parlamentarne zakonodajno-pravne službe.