c S

Zaradi ormoške zgodbe ukrepi na pravobranilstvu in agenciji

18.02.2016 08:26 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Pravosodni minister Goran Klemenčič in kmetijski minister Dejan Židan sta se po preučitvi vseh poročil glede prepozno oddane tožbe v primeru zapiranja Tovarne sladkorja Ormož odločila za zahtevo oz. uvedbo disciplinskih postopkov v obeh institucijah, ki sta se znašli na udaru - državnem pravobranilstvu in agenciji za kmetijske trge.

Ministra sta po seji vlade stopila pred kamere in predstavila dolgo pričakovano odločitev o ukrepih zaradi napak, ki so se zgodile pri vlaganju tožbe zoper sklep Evropske komisije o vrnitvi pomoči za zapiranje ormoške tovarne. Ukrepi bodo doleteli zaposlene v obeh institucijah, na kateri se je usul plaz kritik.

Minister Klemenčič je potrdil, da je vložil zahtevo za disciplinski postopek proti državnemu pravobranilcu Lucijanu Bembiču. "Državni pravobranilec v tej zadevi je moral in mogel vedeti, kakšni so ustrezni procesni roki, da bi bila tožba vložena pravočasno," je dejal in dodal, da samo on ne more prevzeti odgovornosti za zgodbo, "ki ima dolg rep za nazaj".

S tem se je strinjal tudi minister Židan, ki je podprl sklepe o uvedbi disciplinskega postopka proti štirim uslužbencem agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki jih je podpisal direktor agencije Benedikt Jeranko. Židan je pojasnil, da je agencija nekatere naloge opravila korektno, je pa storila tudi nekaj napak. O imenih vpletenih za zdaj še ne more govoriti, ker sklepov osebam še niso vročili.

Vlada je februarja lani državnemu pravobranilstvu podala usmeritve za ničnostno tožbo na Sodišču EU zoper sklep Evropske komisije, da mora Slovenija vrniti 8,7 milijona evrov pomoči Tovarni sladkorja Ormož. Tožba, za pripravo katere sta bila na voljo dva meseca, je bila oddana dva dni prepozno, zato jo je sodišče zavrglo.