c S

Vlada si od sprememb upravnih taks obeta dodatnega vsaj 1,1 milijona evrov letno

18.02.2016 08:21 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Vlada je danes potrdila besedilo predloga novele zakona o upravnih taksah in ga poslala v obravnavo DZ. Z njim med drugim zvišuje takse v upravnih postopkih, od česar si v drugi polovici leta 2016 obeta za vsaj 590.000 evrov več prihodkov, v prihodnjem letu pa za 1,1 milijona evrov, je razvidno iz gradiva, objavljenega na spletni strani vlade.

Kot je zapisano v gradivu, se je potreba po spremembi višine nekaterih taks pokazala "zaradi ponovne presoje zahtevnosti posameznih upravnih postopkov oziroma stroškov, ki nastajajo organom, ki morajo obračunati takso".

Predvidene pa so tudi nekatere nove oprostitve plačila takse (npr. za študente iz tretjih držav ali za dokumente v zvezi z odobritvijo statusa organizacije v javnem interesu), vendar država iz tega naslova pričakuje "relativno nizko" zmanjšanje proračunskih prihodkov - za okoli 180.000 evrov letno.

Spremembe vlada načrtuje tudi v samih postopkih. Novela tako natančneje opredeljuje organ, ki je pristojen za reševanje pritožbe zoper sklep o ugovoru zoper plačilni nalog oziroma sklep glede oprostitve takse.

Dodatno novela natančneje opredeljuje ugotovitveni postopek izpolnjevanja pogojev za oprostitev plačila takse zaradi slabega premoženjskega stanja.

Podaljšuje pa absolutni rok zastaranja za izterjavo neplačanih taks, in sicer na deset let, medtem ko relativni zastaralni rok ostaja enak (dve leti). Zato si država nekaj dodatnega denarja obeta tudi iz boljše izterjave neplačanih taks.