c S

Na odboru za notranje zadeve predlog nove azilne zakonodaje in novela zakona o referendumu

11.02.2016 08:35 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Parlamentarni odbor za notranje zadeve se bo danes lotil vladnega predloga zakona o mednarodni zaščiti, ki je v opozicijskih vrstah in pri nevladnikih naletel na precej pripomb. Na dnevnem redu sta še vladni predlog sprememb referendumske zakonodaje in predlog sedanjega poslanca SMC Janija Möderndorferja o sankcioniranju sovražnega govora.

Predlog azilne zakonodaje med drugim skladno s prenovljeno zakonodajo EU krepi standarde za ranljive kategorije in mladoletnike brez spremstva. Določa krajše roke za odločanje v pospešenih postopkih, omejuje možnost vlaganja ponovnih prošenj, omogoča postopke odločanja o azilu neposredno na meji ter ukinja enkratno denarno pomoč.

Dopolnila k predlogu so že ločeno vložili v opozicijskih SDS, NSi in ZL. V SDS bi med drugim zaostrili postopke sprejema in podaljšanja statusa mednarodne zaščite. V NSi predlagajo tudi skupno kvoto oseb za priznanje azila na največ 5000. V ZL pa menijo, da želijo z zakonom odvrniti ljudi od prošnje za azil pri nas, zato želijo ohraniti vsaj aktualno stanje.

Novela zakona o referendumu in ljudski iniciativi pa sledi spremenjeni ustavi, po kateri je med drugim za zavrnitev zakona na referendumu predpisan kvorum, določene vrste zakonov pa so iz referendumskega odločanja izvzeti. Uvaja se tudi celovito elektronsko poslovanje pri zbiranju 40.000 podpisov za razpis referenduma.

Predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru je januarja vložil tedaj še nepovezani poslanec Möderndorfer. Cilj je ustrezna prekrškovna obravnava in sankcioniranje sovražnega govora ter spodbujanja sovraštva na socialnih omrežjih oziroma v javnosti.