c S

V postopku za odvzem nezakonitega premoženja Lovšinu vprašanja o ustavnosti in zakonitosti

10.02.2016 12:59 Ljubljana, 10. februarja (STA) - V današnjem nadaljevanju postopka za odvzem skoraj dveh milijonov nezakonitega premoženja nekdanjemu predsedniku uprave Intereurope Andreju Lovšinu in njegovima sorodnicama so odmevala vprašanja njihovih zastopnikov o ustavnosti in zakonitosti postopka. Zastopniki sicer niso uspeli s predlogom za mirovanje postopka do odločitve ustavnega sodišča.

Zastopniki toženih strank so na ljubljanskem okrožnem sodišču vztrajali, da se postopek začasno zaustavi do odločitve ustavnega sodišča, ki v zvezi s tem že obravnava ustavno pritožbo kot tudi presoja nekatere domnevno sporne člene zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

S tem predlogom niso uspeli, nasprotovala mu je tudi tožilka Petra Apšner, postopek pa se bo nadaljeval 20. aprila, ko naj bi bila zaslišana tretjetožena stranka, Marija Lovšin, sicer mati nekdanjega predsednika uprave Intereurope.

Danes je bila na sodišču zaslišana Anita Pušnik iz slovenjgraške poslovalnice NLB, ki je davčni upravi v postopku finančne preiskave posredovala določene podatke s transakcijskega računa Lovšinove. Njeni zastopniki menijo, da to ni bilo zakonito, saj preiskava ni potekala zoper njo, temveč njenega sina. Spraševali so se, kako podatki z njenega računa vplivajo na obdavčitev Andreja Lovšina.

Lovšinovi morajo v postopku sodišču dokazati izvor za 1,88 milijona evrov premoženja. Tožilstvo je prepričano, da je več nepremičnin, ki so v lasti Andreja Lovšina, njegove hčere Lucije Lovšin in Marije Lovšin, premoženje nezakonitega izvora.

V tožbi tožilstvo med nezakonito pridobljenim premoženjem po poročanju medijev navaja hotelski sobi in apartma v Portorožu, stanovanji v Ljubljani, poleg tega pa še hčerkin avto, Lovšinove delnice Intereurope, vredne nekaj manj kot 50.000 evrov, in drugo Lovšinovo premoženje, vredno skoraj 900.000 evrov.

Pristojna sodišča so na podlagi te tožbe, pa tudi drugih odločb, nekatere nepremičnine zavarovala. Za svoje nepremičnine pa je z zemljiškim dolgom poskušal poskrbeti tudi Lovšin, zemljiški dolg je vpisan na nepremičninah v Portorožu in Ljubljani.

Davčna uprava je med izrednim davčnim nadzorom za obdobje 2006-2010, ko je Lovšin vodil Intereuropo, odkrila 1,6 milijona evrov prihodkov, ki jih ni znal prepričljivo pojasniti. Tožba po zakonu o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja je povezana tudi z obtožbo, ki jo je koprsko tožilstvo proti Lovšinu vložilo lani, v njej mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja pri naložbi v logistični terminal Čehov.