c S

Cameron na Poljskem lobira za dogovor za preprečitev brexita

05.02.2016 14:54 Varšava, 05. februarja (STA) - Britanski premier David Cameron je danes v Varšavi naletel na poljski upor proti njegovim načrtom za zajezitev socialnih ugodnosti migrantom iz EU v Veliki Britaniji. Cameron je tako začel dvotedensko turnejo lobiranja pri evropskih voditeljih za dosego dogovora, s čimer bi preprečili brexit oz. izstop Velike Britanije iz EU.

Poljska premierka Beata Szydlo je pred srečanjem s Cameronom v Varšavi za britanski časnik The Times dejala, da je predlog za omejitev socialnih prejemkov na trgu dela za nebritanske državljane unije "ne osrečuje".

A na današnji skupni novinarski konferenci z britanskim premierjem je Szydlova nekoliko umirila ton ter poudarila, da imata Velika Britanija in Poljska veliko skupnih interesov, prav tako pa strateško partnerstvo tako v EU kot v zvezi Nato.

Poljska premierka je priznala, da je za Poljsko "zelo pomembno", da Velika Britanija ostane v EU. Istočasno je zatrdila, da je nekatere zadeve vedno treba dodelati.

"Več kot milijon Poljakov živi in dela v Veliki Britaniji. Njihovo delo dviguje britanski bruto domači proizvod. Želimo si, da uživajo iste možnosti za razvoj kot Britanci," je dejala Szydlova.

Cameron mora sicer vse ostale evropske voditelje na naslednjem vrhu EU 18. in 19. februarja prepričati v reformne predloge za ohranitev članstva Velike Britanije v uniji.

Viri blizu pogajanj so v četrtek za francosko tiskovno agencijo AFP povedali, da za zdaj noben evropski voditelj doslej ni zadovoljen z osnutkom dogovora za preprečitev brexita.

Osnutek dogovora vključuje zasilne zavore za omejitev socialnih prejemkov za nebritanske državljane unije in določena varovala za države brez evra.

Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška so zatrdile, da ne bodo sprejele dogovora, ki bo diskriminiral več sto tisoč njihovih državljanov, ki delajo na Otoku.