c S

Delovna skupina ZN presodila, da je Assange samovoljno pridržan

05.02.2016 10:34 London, 05. februarja (STA) - Delovna skupina ZN za samovoljna pridržanja je presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za samovoljno pridržanje Juliana Assange. Ustanovitelj WikiLeaks je napovedal, da bo danes po skoraj štirih letih odšel iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, če ZN ne bodo odločili v njegov prid.

Skupina ZN je v svoji odločitvi dodala, da bi moral Assange imeti možnost zahtevati odškodnino od Velike Britanije in Švedske za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu v elitni londonski četrti Knightsbridge.

Tja se je junija 2012 zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer so ga želeli zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk. Avstralec obtožbe zanika in se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov.

44-letni Assange upa, da bo odločitev ZN, ki sicer ni zavezujoča, pomenila pritisk na britanske in švedske oblasti, da bodo opustile pregon proti njemu.

Delovna skupina ZN za samovoljna pridržanja je v izjavi sporočila, da je sprejela mnenje, da sta vladi Švedske in Velike Britanije samovoljno pridržali Juliana Assanga. "Delovna skupina tudi meni, da bi se moralo pridržanje končati in da bi moral Assange dobiti pravico do odškodnine," navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Assange je v četrtek napovedal, da bo danes opoldne prišel iz ekvadorskega veleposlaništva in se predal britanski policiji, če bodo ZN zavrnili njegov primer. V nasprotnem primeru pa pričakuje, da mu bodo takoj vrnili potni list in da ga ne bodo več poskušali aretirati.

Assangovi odvetniki se bodo na odločitev delovne skupine ZN odzvali na novinarski konferenci ob 11. uri po srednjeevropskem času.

Londonska policija je v četrtek napovedala, da bo Assanga ne glede na mnenje ZN pridržala, če bo zapustil veleposlaništvo. Velika Britanija je porabila na milijone davkoplačevalskih funtov za 24-urno policijsko stražo pred veleposlaništvom, da bi ga aretirali, takoj ko bi stopil na britanska tla.