c S

Zunanji in obrambni ministri EU v Amsterdamu o varnosti in migracijah

05.02.2016 08:53 Amsterdam, 05. februarja (STA) - V Amsterdamu bodo danes in v soboto ločeno in skupaj neformalno zasedali zunanji in obrambni ministri EU, ki bodo razpravljali o varnostnih in migracijskih izzivih. Slovenijo bosta zastopala obrambna ministrica Andreja Katič in zunanji minister Karl Erjavec.

Obrambni ministri na neformalnem zasedanju, ki se je začelo v četrtek, razpravljajo o obrambnem sodelovanju ter aktualnih operacijah in misijah s poudarkom na Sahelu, Afriškem rogu in Srednjeafriški republiki. Danes se jim bo pridružil še generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Danes bo tudi skupno zasedanje obrambnih in zunanjih ministrov, na katerem bo govora o pripravi nove evropske globalne strategije za zunanjo in varnostno politiko, s katero želi unija osvežiti obstoječo varnostno strategijo iz leta 2003 in jo prilagoditi novim, vse kompleksnejšim izzivom.

Zunanji ministri bodo nato danes predvidoma razpravljali o novih priložnostih sodelovanja z Iranom na dvostranski ravni in pri soočanju z globalnimi vprašanji, ki jih odpira za zdaj ustrezno izvajanje iranskega jedrskega dogovora. Spomladi je predviden tudi obisk EU v Teheranu, a datum še ni določen.

V soboto pa bodo zunanji ministri razpravljali o migracijskih izzivih, skupaj s kolegi iz kandidatk za članstvo, med katerimi sta tudi Turčija in Srbija. V ospredju pozornosti bosta izvajanje migracijskega načrta EU in Turčije ter podpora najbolj obremenjenim zahodnobalkanskim državam.

Evropska komisija bo sicer prihodnjo sredo ocenila izvajanje doslej sprejetih ukrepov za soočanje z migracijsko krizo, ki bo izhodišče za razpravo na vrhu 18. in 19. februarja. Komisar za migracije Dimitris Avramopulos je ta teden poudaril, da bo komisija iskreno in objektivno poročala o slabem napredku.