c S

Državni svetniki o vetu na novelo medijskega zakona

04.02.2016 08:25 Ljubljana, 04. februarja (STA) - Državni svetniki bodo danes na izredni seji odločali o predlogu za veto na novelo zakona o medijih, ki jo je DZ sprejel pred tednom dni. Pobudnike veta so zmotile predpisane kvote slovenske glasbe na radijskih postajah, ki po njihovem mnenju pomenijo prevelik poseg v uredniško avtonomijo in prevelik vpliv zakonodajalca na programsko vsebino.

V skladu z novelo bo moral radio med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Tako visoka kvota je nedopustna in nesorazmerna glede na ostalo medijsko produkcijo, so zapisali člani komisije DS za kulturo, znanost, šolstvo in šport po sredini seji in dodali, da gre za očiten poseg v ustavne pravice in svoboščine glasbenih avtorjev, urednikov, lastnikov radijskih hiš in drugih s področja glasbene industrije in za očitno ogrožanje javnega interesa.

Spremenjena zakonska ureditev za člane komisije državnega sveta ni sprejemljiva, ker ne povečuje podpore slovenski glasbi, ne izboljšuje položaja slovenskih glasbenih ustvarjalcev, omejuje slovenske radijske programe, zmanjšuje raznolikost in poslušalcem jemlje izbiro, prekomerno posega v avtonomijo in delo programskih ustvarjalcev, predvsem javnega radia. Poleg tega je nesodobna in nerazvojna, so poudarili.

Zato DS predlagajo sprejem zahteve, da DZ ponovno odloča o noveli. Za potrditev zakona bo tokrat potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.