c S

Višje sodišče do odločitve ustavnega sodišča prekinilo odločanje o pritožbi Ivana Zidarja

26.01.2016 16:16 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Višje sodišče v Ljubljani je prekinilo odločanje o pritožbi nekdanjega prvega moža gradbenega velikana SCT Ivana Zidarja na sklep okrožnega sodišča o prestajanju zaporne kazni. Odločanje o pritožbi je prekinilo zaradi čakanja na odločitev ustavnega sodišča v zvezi s presojo ustavnosti zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Zidar, ki mu je okrožno sodišče zavrnilo prošnjo za vnovičen odlog prestajanja 14-mesečne zaporne kazni iz zadeve Čista lopata, je pred časom na ustavno sodišče vložil ustavno pritožbo, to pa sedaj presoja ustavnost prve točke prvega odstavka 24. člena zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Izpodbijani člen zakona določa, v katerih primerih se lahko obsojenemu odloži prestajanje kazni v zaporu. DZ je namreč lani zaostril pogoje za odlog izvršitve kazni zapora, omenjeni odstavek zakona pa določa, da je odlog možen, če obsojeni ni zmožen nastopiti kazni zaradi bolnišničnega zdravljenja.

Odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zavrnilo Zidarjevo prošnjo, tako še ni pravnomočna. Okrožno sodišče je Zidarju odhod za zapahe odložilo že oktobra 2013 zaradi ugotovitev izvedencev, da so njegove zdravstvene težave takšne, da za prestajanje kazni ni in niti ne bo sposoben.

Še preden se mu je iztekel odlog v začetku oktobra 2014, je Zidar zaprosil za ponovno odložitev in sodišče mu je odhod v zapor prestavilo do 20. novembra 2015. Pred iztekom tega roka je na sodišče vložil novo prošnjo za odlog.

Zoper nekdanjega prvega moža SCT sicer poteka več kazenskih postopkov, vendar zaradi zdravstvenih težav ne hodi niti na sodišče, Okrožno sodišče v Ljubljani pa je prejšnji teden nad njim tudi znova začelo postopek osebnega stečaja.