c S

Vladna novela zakona o medijih uspešno skozi drugo obravnavo

26.01.2016 14:32 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Državni zbor je danes v drugi obravnavi s 66 glasovi za in nobenim proti podprl vladno novelo zakona o medijih, ki ureja predvajanje slovenske glasbe na radijskih postajah in regulacijo sovražnega govora v spletnih medijih. Zadostno podporo je zbralo tudi koalicijsko dopolnilo v zvezi s kvotami in intervali predvajanja slovenske glasbe.

V javni razpravi je novela naletela na buren odziv, zlasti v delu, ki se nanaša na predvajanje slovenske glasbe na radiu. Po koalicijskem dopolnilu, ki ga je 13. januarja sprejel odbor za kulturo, bi moral radio med 6. in 18. uro predvajati najmanj 70 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe, ki za javni radio znaša najmanj 40 odstotkov vse predvajane glasbe, za radio s programom posebnega pomena najmanj 25 odstotkov, za komercialni radio pa najmanj 20 odstotkov.

Na današnji seji pa je DZ izglasoval novo dopolnilo SMC, DeSUS in SD, po katerem bo moral radio med 6. in 19. uro predvajati najmanj 60 odstotkov celodnevnega deleža slovenske glasbe. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je uzakonitev kvot in intervalov predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah utemeljila s potrebo po promociji domače glasbene ustvarjalnosti, jezika in kulture nasploh.

Premalo poslanskih glasov pa je zbralo dopolnilo poslanske skupine ZL. V njej so predlagali specifikacijo, ki naj bi predstavljala spodbudo za rast in razvoj domače glasbene produkcije. Po njej bi morala najmanj četrtino predvajane slovenske glasbe predstavljati glasba izvajalcev, ki niso izdali več kot dveh nosilcev zvoka v fizični ali elektronski obliki, ali izvajalcev, ki v povprečju niso presegli starosti 32 let.

Novela zakona o medijih sicer v zvezi z regulacijo sovražnega govora oz. komentiranja v spletnih medijih določa, da je za pripravo pravil komentiranja odgovoren izdajatelj medija. Novele določa tudi rok vložitve zahteve za objavo popravka. Tega bi bilo možno v skladu z odločbo ustavnega sodišča zahtevati v 30 dneh od dneva, ko je zainteresirana oseba izvedela za objavo obvestila, vendar najpozneje v treh mesecih od same objave.

Tretja obravnava novele bo v četrtek.