c S

Državni zbor soglasno podprl novelo zakona o štipendiranju

26.01.2016 13:57 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Državni zbor je danes s 70 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o štipendiranju, ki bo po mnenju vlade prinesla bolj učinkovito in transparentno dodelitev štipendij. Novela naj bi preprečila zaplete, kot so se pojavili pri lanskem razpisu.

Vladna novela zakona o štipendiranju zato ukinja odprti rok pri dodelitvi štipendij za deficitarne poklice in prinaša prehod na javni razpis z zaprtim rokom. Na ta način naj bi imeli vlagatelji dovolj časa za oddajo vloge in štipendij ne bi več podeljevali po pravilu, kdo pride prvi.

Novost je tudi, da bodo vlagatelje ocenili na podlagi izpolnjevanja pogojev in meril, kar naj bi zagotovilo enakopravno obravnavo ne glede na čas oddaje vloge. Pri dodelitvi štipendij bodo poleg splošnih pogojev upoštevali tudi dodatne pogoje, ki jih bo določil vsakokratni javni razpis.

Novela po mnenju vlade prinaša tudi primernejšo ureditev rokov za izpolnitev obveznosti zaposlitve štipendistov Ad futura po končanem izobraževanju v tujini. Po dosedanjem zakonu se je moral štipendist v Sloveniji zaposliti najpozneje v treh mesecih po koncu izobraževanja. Po novem pa se bodo roki v zvezi s tem pri štipendistih Ad futura v skladu z zahtevo Evropske komisije podaljšali.