c S

NKBM na delovnem sodišču izgubila še tretjo odškodninsko tožbo

26.01.2016 08:49 Maribor, 26. januarja (STA) - NKBM je bila tudi v tretjem odškodninskem zahtevku proti nekdanjim članom kreditnega odbora banke neuspešna, pišeta Delo in Večer. Mariborsko delovno sodišče je v celoti zavrnilo odškodninski zahtevek banke v višini 7,7 milijona evrov. Gre za dve posojili, ki sta jih prejela Gradis Celje in Stavbar gradnje.

Banka bo tako po pisanju Večera morala šestim tožencem, Alojzu Jarcu, Simonu Hvalcu, Kseniji Mrevlje, Petru Budinu, Danieli Atelšek in Aniti Okretič, morala povrniti stroške postopka, vsakemu približno 50.000 evrov. Ob tem pa bo morala pokriti še svoje sodne stroške, kot navaja Delo, v višini 457.000 evrov.

V NKBM na sodbo pritožili, tako kot so se, kot spominja Večer, tudi na prejšnje. "Sodba delovnega sodišča še ni pravnomočna. Zato ni možno prejudicirati končnega izida ali razkrivati podrobnosti o aktualnih pravnih postopkih. Poudarjamo pa, da bomo na podlagi pravne presoje uporabili razpoložljiva sredstva v okviru zakonskih rokov in pozitivne zakonodaje," so v banki povedali za Delo.

Delovno sodišče je že lani zavrnilo dve odškodninski tožbi NKBM. Najprej je zavrnilo 11,5 milijona evrov visok odškodninski zahtevek zoper omenjenih šest nekdanjih uslužbencev, ki naj bi banki povzročili škodo pri podeljevanju kreditov Pom Investu in Celjski borzni hiši. Enako je ravnalo novembra, ko je zavrnilo še 3,9 milijona visok tožbeni zahtevek za obnovljen kredit Centru Naložbam.

Po pisanju Večera so vsi trije izgubljeni postopki banko doslej stali med 1,5 in dvema milijonoma evrov, skupno pa je NKBM v vseh treh tožbenih zahtevkih terjala 23,1 milijona evrov. Toženci zaradi pritožb tudi še niso dobili dosojenih povrnjenih stroškov postopkov.

Nekdanja vodilna v banki, predsednik uprave Matjaž Kovačič in članica uprave Manja Skernišak, v tožbo na delovnem sodišču nista bila vključena, saj proti njima tožba teče na mariborskem okrožnem sodišču, a imata oba v omenjenem postopku status stranskega udeleženca, Kovačič pa je po pisanju medijev tudi v tem postopku zahteval povračilo stroškov.

Nekdanja vodilna v mariborski banki sicer NKBM zaradi kreditiranja omenjenih podjetij toži za 23,1 milijona evrov. V nasprotju s postopkom na delovnem sodišču je bila banka maja lani na okrožnem sodišču bolj uspešna, saj je slednje izdalo vmesno sodbo, v kateri je odločilo, da je tožbeni zahtevek utemeljen. Kovačič in Skernišakova sta se na to odločitev pritožila, zato tudi ta odločitev sodišča še ni pravnomočna.