c S

Tožilec Brezigar kljub oprostilni sodbi Jankoviću zadovoljen s postopkom

12.01.2016 14:55 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Okrožni državni tožilec Jaka Brezigar je kljub oprostilni sodbi za ljubljanskega župana in nekdanjega prvega moža Mercatorja Zorana Jankovića v zadevi Niš zadovoljen s postopkom. Eden ob obtoženih je bil spoznan za krivega, sodišče pa je po njegovem mnenju ocenilo, da pogodba med Facimom in Mercatorjem ni bila resen, temveč navidezen posel.

"Iz tega vidika je sodišče pritrdilo tožilstvu, da pogodba med Facimom in Mercatorjem ni bila resen gospodarski posel, temveč je šlo le za navidezen posel, s katerim je iz Mercatorja na nezakonit način odtekal denar," je po izreku sodbe ljubljanskega okrožnega sodišča v izjavi dejal Brezigar.

Senat okrožnega je namreč Jankovića ter nekdanjega člana uprave Mercatorja Stanislava Brodnjaka oprostil obtožb o zlorabi položaja. Na pogojno kazen leta in pol s triletno poskusno dobo pa je obsodil direktorja ciprske družbe Facim Borisa Milevoja. Milevoj je po mnenju senata pomagal pri kaznivem dejanju zlorabe pomoči, saj je vedel, da posel iz 100.000 evrov vredne pogodbe, po kateri bi morala družba Facim pridobiti gradbena dovoljenja za Mercatorjev trgovski center v Nišu, ne bo uresničen.

Na vprašanje, zakaj Mercator zaradi spornega posla, ki je bil v ospredju sojenja, ni vložil premoženjsko-pravnega zahtevka, je Brezigar dejal, da gre za njihovo poslovno odločitev, ki je ne more komentirati, meni pa, da današnja odločitev sodišča potrjuje navedbe, da je bila družba oškodovana.

"Prišli smo do glavne obravnave, obtožnica je prestala test pravnomočnosti, saj so bili ugovori obrambe nanjo zavrnjeni. Sojenje je potekalo in na koncu je sodišče pač izdalo oprostilno sodbo," je dejal tožilec. Gre za normalen potek v pravnih postopkih, še vedno pa je prepričan, da bi sodba morala biti oprostilna.

Na odločitev sodišča je že napovedal pritožbo, tako zaradi nižje prisojene kazni Milevoju kot oprostilni sodbi Jankoviću in Brodnjaku, o pritožbi pa bo odločalo višje sodišče. Poudaril je, da je bil na zadevo dobro pripravljen, tako je tudi po svoji oceni predstavil dokaze. "Sodišče pač temu ni sledilo, reklo je, da to ni dovolj," je dodal.

Tožilec se je odzval na Jankovićeve besede, da naj gre raje pisati pravljice in dejal, da si sam to razlaga kot neke vrste obrambo. Odzval se je tudi na očitke, da si s pregonom znane osebe gradi kariero. "Sem le tožilec, ki opravlja svoje delo," je dejal.

Za ljubljanskega župana je za očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju Mercatorja predlagal leto in pol zaporne kazni ter plačilo denarne kazni, medtem ko je za to dejanje sicer zagrožena osemletna zaporna kazen. Enako je v današnjih sklepnih besedah predlagal tudi za Milevoja. Milejšo kazen je Brezigar predlagal za Brodnjaka, in sicer pogojno kazen leto in pol zapora s poskusno triletno dobo.

Vendar pa Brezigar po mnenju senata ni dokazal očitkov, da sta Janković in Brodnjak znatno pripomogla k zlorabi položaja Mitje Marinška, takratnega podpredsednika uprave Mercatorja. Marinšek, za katerega je tožilstvo prav tako vložilo obtožnico, je bil iz postopka sicer lani izločen zaradi slabega zdravstvenega stanja.