c S

Petrič: Upam, da bo bodoča sestava ustavnega sodišča podobna sedanji

11.01.2016 12:30 Ljubljana, 11. januarja (STA) - Ustavni sodnik Ernest Petrič upa, da bo bodoča sestava ustavnega sodišča podobna sedanji. "V celi vrsti vprašanj smo upali iti proti vetru, proti pričakovanjem dela javnosti, proti politični korektnosti," je dejal v pogovoru za tednik Reporter.

O tem, da je ustavno sodišče glede referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odločalo bolj proceduralno kot vsebinsko, se da po njegovih besedah debatirati, v nobenem primeru pa sam ni menil, da odloča o tem, ali je za istospolne poroke ali ne. Glede tega je odločal na volišču.

"Kot ustavni sodniki pa smo odločali le, ali je referendum o tem zakonu dopusten ali ne. Menim, da je prav, da se o razvoju družbe in medosebnih odnosov ljudje pogovarjajo in nazadnje demokratično odločijo," je dodal.

V zadevi Patria je pričakoval, da bo na podlagi odločitve ustavnega sodišča okrajna sodnica odločila hitro in bodisi zavrgla obtožbo bodisi izrekla oprostilno sodbo. Pri tem je Petrič opozoril, da ni korektno pisati, da je vprašanje krivde po zastaranju zadeve Patria nejasno. "Ne, v sodnih postopkih je bilo ugotovljeno, da ostane domneva nedolžnosti in so torej ti gospodje nedolžni," je izpostavil.

Odločitev vlade, da bo nekdanji predsednik Danilo Türk kandidat Slovenije za generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov, je po njegovih besedah legitimna. Je precej pozna, pomisleki glede njegove kandidature, o katerih se govori doma, niso stvari, o katerih se veliko govori na mednarodni sceni.

V zvezi z izbiro arbitra na arbitražnem sodišču za določitev meje s Hrvaško leta 2011, ko so se nekateri slovenski pravniki razpisali o tem, da ne izpolnjuje pogojev, pravi, da je šlo za čudno epizodo, ki ga je prizadela.

Sicer pa bi pričakoval, da bo nekdanji slovenski arbiter Jernej Sekolec po polomu, ki ga je povzročil, ne le odstopil, pač pa del honorarja nakazal kateri humanitarni organizaciji.

Petrič sicer upa, da bo pri izbiri bodoče sestave ustavnega sodišča šlo za zrel postopek, v katerem se ne bo izbiralo po načelu "naši" in "vaši".

Izločitev Klemna Jakliča kot kandidata za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice pa je bila po njegovem mnenju nesrečna odločitev, slovenski javnosti bi morali poslanci vladajoče koalicije pokazati širino glede nekoga, ki ni nujno njihov, sam bi zanj dal glas.