c S

Združenje Frank v tožbo informacijskega pooblaščenca in Banke Slovenije

04.01.2016 16:35 Ljubljana, 04. januarja (STA) - Združenje Frank, ki zastopa interese posojilojemalcev v švicarskih frankih, je na upravno sodišče vložilo tožbo zoper informacijskega pooblaščenca in Banko Slovenije, ker ne dovolita vpogleda v informacije o kreditih. "Menimo, da gre za informacije javnega značaja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Združenje je zahtevalo vpogled v informacije o kreditih, ki so jih v Sloveniji registrirane banke v obdobju od leta 2003 do 2. februarja lani odobrile v evrih (ali tolarjih) in švicarskih frankih. Zahtevali so informacije o razvidni višini aktive in pasive v navedenih valutah po posamezni banki.

Do težav s krediti v švicarskih frankih je v Sloveniji kot tudi številnih drugih državah prišlo po tem, ko je švicarska centralna banka sredi lanskega januarja odpravila omejitev tečajne vrednosti švicarskega franka, ki je bila v veljavi od leta 2011. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s tem pa so se drastično dvignili tudi mesečni obroki odplačevanja kreditov.

Na okrožnem sodišču v Mariboru je v torek dopoldne razpisan prvi narok v zadevi kreditojemalke v švicarskih frankih proti banki Raiffeisen. Zadeva je dodeljena sodniku Janezu Žirovniku, ki pa po mnenju združenja Frank v tej zadevi ne bi smel soditi, saj je njegova soproga zaposlena na visokem in odgovornem mestu v NKBM. "Menimo namreč, da so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o sodnikovi nepristranskosti," so opozorili v združenju.

Sodnikova soproga je sicer zaposlena v drugi banki, a po mnenju združenja se zna takšna sodba raztezati tudi na druge pravdne postopke, v katerih so tožene banke zaradi spornih posojil v švicarskih frankih. Pogodbe vseh bank so bile namreč tipske, s skoraj istovetno pravno vsebino in sklepane ob skoraj istovetnih okoliščinah.