c S

Preiskovalci so iz DZ odnesli celo elektronsko korespondenco Širclja

17.12.2015 08:38 Ljubljana, 16. decembra (STA) - Predsednik SDS Janez Janša je danes povedal, da so preiskovalci iz DZ ob strinjanju njegovega predsednika odnesli celo elektronsko korespondenco poslanca SDS Andreja Širclja za določeno časovno obdobje. Poslanec SDS Branko Grims pa je dejal, da je KNOVS pri pregledu na NPU ugotovil, da pri preiskavah v zvezi z DUTB niso uporabili posebnih metod.

V torek je na sedežu SDS in v DZ potekala preiskava zoper Širclja, in sicer v okviru preiskav NPU zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri delovanju DUTB.

Janša je po seji KNOVS povedal, da so v okviru preiskave v poslanski SDS v DZ zasegli celotno in nefiltrirano korespondenco Širclja, ki je bila izvedena v petih mesecih leta 2013 prek strežnika DZ. Vanjo so vključeni tudi zapisniki sej poslanske skupine SDS in vsa elektronska pošta, ki jo je prejel prek tega strežnika.

"Slovenija ima velik problem. Ima vodstvo policije, ki mora skrbeti za našo varnost in ki laže o očitnih dejstvih. To za nobeno državo ni dobro in bi nas moralo vse skrbeti," je poudaril Janša.

Povedal je, da je pred nekaj meseci zaseženo korespondenco s strežnika NKBM po javno objavljenih sporočilih pristojnih organov medijem predajal eden od vodij preiskav na NPU, ki se je v tem času upokojil, zoper njega pa so sprožili preiskavo, zato v stranki "ne govorijo na pamet". Opozoril je tudi na pasivnost vodstva DZ, ki je zaseg korespondence dopustilo.

Na vprašanje o tem, kako bo stranka sedaj delovala v DZ, pa je Janša dejal, da se bodo o tem dogovorili v poslanski skupini, ukrepov vnaprej pa ne bodo najavljali.

Pooblaščena skupina komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) je zaradi preiskave v torek opravila nadzor na sedežu uprave kriminalistične policije in NPU, danes pa na seji obravnavala osnutek zapisnika o nadzoru.

Predsednik KNOVS Grims je po seji povedal, da je neuporaba posebnih metod in sredstev NPU pri preiskavah v zvezi z DUTB zelo nenavadna. Praviloma se uporabljene metode namreč vedno stopnjujejo, hišna preiskava pa se kot drastičen ukrep uporabi šele v nadaljnjem postopku, je poudaril. KNOVS je ugotovil tudi, da NPU v minulem letu posebnih metod ni uporabil proti nobenemu od poslancev.

Po Grimsovih besedah so takšne odredbe napisane tako, da omogočajo fishing oziroma lovljenje podatkov, kar je po njegovem prepričanju zelo sporno. "Žal pa je to nekaj, kar presega neposredne pristojnosti komisije, in je to stvar odgovornosti tistih, ki takšne odredbe pišejo in jih potem uveljavljajo. Pa tudi vprašanje njihove resnicoljubnosti," je poudaril Grims.

Opozoril je, da so preiskave izvedli na prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, "ker se očitno nekateri strahovito bojijo zadostne udeležbe in zadostnega števila glasov proti".

Po Grimsovih besedah so se na seji komisije po preiskavi dogovorili za nekatere izboljšave svojega dela. Med drugim bo več neposredne osebne komunikacije med člani. Grims se je odzval tudi na kritike nekaterih članov komisije glede sklica torkove seje. Dejal je, da so tiste, ki so rekli, da niso mogli na teren, trikrat klicali na mobilni telefon, a niso bili dosegljivi.

Direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj je danes za TV Slovenija pojasnil, da je soslednje preiskave nekoliko drugačno, kot je dejal Grims. Kot je pojasnil, policija začne s klasičnimi preiskovalnimi ukrepi, ki so najmilejši. "Gre za zbiranje obvestil, ogled kraja kaznivega dejanja in pa tudi hišne preiskave. Če s tem ne more zagotoviti dovolj dokazov, šele takrat lahko za določena kazniva dejanja predlagamo izvajanje prikritih ukrepov," je povedal.

Japelj je še pojasnil, da so na sedežu stranke SDS kriminalisti zavarovali podatke in opravili preiskavo, v samem parlamentu pa so samo zasegli podatke. Zavarovanje in preiskava, kot je pojasnil, še nista bila opravljena, bodo pa takrat Širclja pozvali, da lahko prisostvuje.

Prav tako je Japelj zavrnil očitke Grimsa, da so preiskavo opravili ravno na prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi. Odredba je bila izdana 9. decembra, zadnji rok za njeno izvedbo pa je 24. decembra, je pojasnil Japelj in dodal, da jo praviloma vedno opravijo nekje sredi tega razpona.

"Opravljena je bila v fazi, ko smo se ustrezno pripravili, da jo lahko izvršimo. Nikakor pa se na to oziramo, kaj se dogaja okoli nas, ali so to referendumi, volitve. Je pa že znana teza, da nikoli, ko opravljamo hišne preiskave, ni pravi čas," je zaključil Japelj.

Grims se se je danes sicer dotaknil tudi poslanca ZL Franca Trčka, ki je v torek problematiziral način sklica seje, pa je dejal, da je najprej potrdil udeležbo, poleg tega sta se srečala na stopnicah, a Trček ni dejal nič. Glede na to, da je Trček potreboval dodatna pooblastila, pa se Grims sprašuje, kako je potem lahko definiral, da gre pri nadzoru NPU za politično zlorabo.

Trček je v izjavi za medije dejal, da so ga v torek obvestili o seji iz pisarne vodje poslanske skupine ZL. Zanikal je, da bi v naprej pristal, da bo sodeloval pri tem nadzoru. Nato je srečal nekatere druge člane KONVS, ki so mu dejali, da se bodo pred odhodom na teren sestali v kleti, kjer jim bodo pojasnili vsebina nadzora, a se to po Trčkovih besedah ni zgodilo.

Glede današnje seje KNOVS pa je Trček pojasnil, da so imeli občasno kar burno razpravo. Upa, da so dogovorili, kako naj bi ta komisija v prihodnje delovala in da v prihodnje ne bo prišlo do takšnih zlorab.

Policija je v torek sicer pojasnila, da je želela s hišnimi preiskavami pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi, ki je osumljena kaznivega dejanja, kot je to izhajalo iz odredbe preiskovalnega sodnika za izvedbo hišne preiskave. Nikakor pa ni hotela zaseči strežnika SDS.