c S

KPK pred OECD pojasnjeval tudi zadevo Škrlec in odnose v senatu

10.12.2015 07:53 Ljubljana/Pariz, 09. decembra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je morala na decembrski konferenci OECD poročati tudi o očitkih, ki jih je na račun dela KPK v zadevi Škrlec izrekel generalni državni tožilec Zvonko Fišer in odnosih med člani senata KPK. Kot je za STA povedal predsednik KPK Boris Štefanec, je poročanje potekalo v redu, drugih podatkov pa za zdaj nima.

Po besedah Štefaneca sta se omenjeni dve vprašanji postavili v okviru rednega poročanja Slovenije o tem, kako uresničuje priporočila OECD. Omenjena organizacija namreč redno spremlja delovanje protikorupcijskih organov v posameznih državah članicah, ki morajo večkrat letno poročati o razvoju dogajanja na področju preprečevanja korupcije.

V okviru tega so po besedah Štefaneca OECD zanimali tudi očitki Fišerja, ki jih je izrekel na račun KPK, potem ko je ta izdal zaključno poročilo o nadzoru v zadevi Škrlec, in odnosi znotraj senata KPK.

Stališča KPK je po besedah Štefaneca na konferenci OECD v Parizu predstavila sodelavka KPK, ki mu je sporočila, da je zadeva potekala v redu, drugih informacij pa za zdaj nima, saj konferenca še ni končana. Tako tudi nima podatka o tem, ali je bil OECD s pojasnili zadovoljen. Ocenjuje pa, da bodo "tu izdana neka priporočila".

Spletni Večer pa poroča, da bo delovna skupina proti podkupovanju javnih funkcionarjev pri OECD po njihovih informacijah na Slovenijo naslovila poziv k resnemu ukrepanju področju institucionalnega boja proti korupciji. Na predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika republike Boruta Pahorja pa bo romalo tudi ostro pismo, v katerem naj bi bila izražena resna zaskrbljenost nad stanjem v KPK, so še zapisali.

Štefanec sicer vztraja, da je KPK postopek zoper Fišerja v primeru imenovanja generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca vodil v skladu z zakonom in svojimi pooblastili. Na slednje po njegovem mnenju kaže tudi to, da je o zadevi podobno stališče kot KPK zavzel tudi Državnotožilski svet.

Tudi glede odnosov znotraj senata KPK in sporov s članico senata Almo Sedlar ima Štefanec, kot je dejal, čisto vest. Se pa strinja, da "vse te stvari vplivajo na delo komisije in krnijo njen ugled".