c S

Sodstvo svoje poslanstvo jemlje resno in odgovorno

09.12.2015 14:25 Brdo pri Kranju, 09. decembra (STA) - Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je ob uvodu v šesto konferenco dobrih praks v sodstvu, ki danes poteka na Brdu pri Kranju, izpostavil resnost in odgovornost, s katero sodstvo jemlje svoje poslanstvo. Poudaril je, da je znalo definirati bistveno, njegovi rezultati pa so sad premišljene in dolgoročne politike upravljanja.

Po Masleševih besedah se je sodstvu ob zavedanju, da mora ravnati kot profesionalna organizacija za državljane, zaradi česar je še posebej pomemben pogled z vidika strank in drugih udeležencev v postopku, uspelo dvigniti nad pravno krajino, so na vrhovnem sodišču zapisali na svojih spletnih straneh. Tako je sodstvo znalo definirati bistveno in se ni izgubljalo v nepomembnostih, ki po nepotrebnem zamegljujejo presojo in ovirajo izpolnjevanje zastavljenih ciljev, je poudaril Masleša.

Letos se je število pomembnejših nerešenih zadev dodatno znižalo za sedem odstotkov, ostalih zadev pa za 24 odstotkov, s čimer se pričakovani časi reševanja zadev še skrajšujejo. Število sodnikov se je do konca letošnjega novembra znižalo na 912, kar v primerjavi z letom 2007, ko jih je bilo 1095, pomeni zmanjšanje za 17 odstotkov. S tem so dosegli razmerje 44 sodnikov na 100.000 prebivalcev, do 2020 pa načrtujejo zmanjšanje še za 42 sodnikov ob hkratnem zagotavljanju podpore sodnega osebja, so zapisali na sodišču.

"Rezultati so sad premišljene in dolgoročne politike upravljanja, ki je terjala tudi urejanje zatečenega stanja, ki so se mu številni v preteklosti raje izogibali. Med osnovna upravljavska načela sodstva sedaj sodijo načela pravične poslovne kulture, vztrajanje, da se vsako opravilo izvaja na najnižji možni ravni kompetenc, ter merjenje in upravljanje poslovne uspešnosti," so navedli v sporočilu.

Za vse postopke je po njihovih navedbah potrebna premišljena kombinacija ukrepov na štirih ključnih področjih, in sicer organizacijskem, zakonskem, tehnološkem in poslovnem. Tovrsten pristop je sodstvu omogočil, da kot temeljno srednjeročno prioriteto sodstva določi večplastno izboljšanje kakovosti sojenja, piše na spletnih straneh sodišča.

Na letošnji konferenci v organizaciji vrhovnega sodišča bo med drugim upokojeni predsednik deželnega sodišča v Bambergu Manfred Werth predstavil načrtovanje karierne poti sodnika v njihovem sistemu. V nadaljevanju pa bodo poseben poudarek namenili tematskemu sklopu dobrih praks pri izboljšanju poslovnih procesov na področju izvršbe z izrabo informacijske tehnologije.