c S

Sindikati obžalujejo izstop delodajalskih združenj iz socialnega sporazuma

27.11.2015 16:20 Ljubljana, 27. novembra (STA) - V Zvezi sodobnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in sindikalni konfederaciji Pergam so izrazili obžalovanje zaradi izstopa treh delodajalskih združenj iz socialnega sporazuma 2015-2016. Po njihovem mnenju delodajalci nimajo upravičenega razloga za ta korak.

Iz socialnega sporazuma so zaradi sprejema spremembe minimalne plače danes izstopila tri delodajalska združenja - Združenje delodajalcev Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov.

Kot so pojasnili v izjavi, sta z načinom sprejemanja enega od temeljnih zakonov s področja delovne zakonodaje dva socialna partnerja bistveno kršila vsaj tri določbe socialnega sporazuma, kar je zanje popolnoma nesprejemljivo.

Izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri ZSSS Andreja Poje je zapisala, da po mnenju ZSSS za izstop ni upravičenega razloga, saj v socialnem sporazumu niti z besedo ni omenjena minimalna plača in kako jo bodo urejali.

Dodala je, da jih žalosti, ker so se odločili za ta korak prav zaradi zakonske odprave neenake obravnave najranljivejših delavcev na trgu dela. Ti morajo "kljub trdemu delu za preživetje sebe in svoje družine iskati pomoč pri Karitasu in Rdečem križu, po 20 letih pa jim bo končno priznan in izplačan dodatek za nočno, nedeljsko in praznično delo".

V ZSSS so zapisali še, da socialni sporazum določa veliko dobrega za vse podpisnike, poleg tega pa opozarjajo, da zaveze v tem sporazumu z izstopom delodajalcev tudi na davčnem področju ne veljajo več. Zaradi tega si bodo v sindikatu še bolj prizadevali za večjo obdavčitev kapitala in razbremenitev dela, saj "je kapital v Sloveniji podpovprečno obremenjen, delo in plače pa nadpovprečno".

V Pergamu so ob tem zapisali, da vsebina sporazuma predstavlja pomembno podlago za doseganje konsenza glede sprejemanja sprememb in ukrepov na ključnih področjih in vsebinah, dogovorjenih s socialnim sporazumom. Pomen tega se je nenazadnje pokazal pri umiku nedavnega predloga mini davčne reforme, je za STA zapisal predsednik Pergama Jakob Počivavšek.

Opozarjajo še, da je bilo vprašanje minimalne plače, ker niso dosegli soglasja, z izrecnim konsenzom vseh podpisnikov sporazuma iz njega izključeno. Zato v Pergamu ostro zavračajo očitke o tem, da bi sindikalna stran s svojim predlogom sporazum kršila.

Delodajalce ob tem pozivajo k ponovnemu premisleku o odločitvi o izstopu, hkrati pa pričakujejo, da bo vlada ne glede na izstop delodajalskih organizacij ostala zavezana dogovorjenemu v socialnemu sporazumu v odnosu do sindikatov in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS).

Slednja je sicer napovedala, da bo upravni odbor OZS o vprašanju izstopa iz socialnega sporazuma odločal v torek. "Če bo sklep odbora, naj odstopimo, bomo odstopili," so zapisali za STA.