c S

Vlada svoji pogajalski skupini podelila mandat za nadaljevanje pogajanj s policisti

27.11.2015 15:00 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada je pogajalski skupini danes podelila mandat oz. izhodišča za nadaljevanje pogajanj s policijskima sindikatoma, je po seji novinarjem povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in dodala, da bodo s pogajanji nadaljevali predvidoma že danes. Vlada je po njenih besedah danes odobrila tudi dodatnih 50 zaposlitev v policiji.

Glede na to, da sredstva za izpolnitev zahtev policistov niso zagotovljena v proračunu ministrstva za notranje zadeve, so se na vladi dogovorili, da se bodo vsi predlogi sproti uskladili z ministrstvom za finance.

Odobritev 50 novih zaposlitev v policiji pa je po besedah ministrice velik doprinos k reševanju kadrovske problematike v policiji. Tako so, kot je dodala, zdaj že dosegli čez 300 dodatnih zaposlitev v policiji, kar pomeni, da se vlada zelo zaveda njenega pomena in vloge ter tudi tega, da je kadrovski problem eden izmed vidikov, ki ga je treba postopno reševati.

Pogajanja s policisti se bodo po besedah ministrice nadaljevala danes predvidoma ob 16. uri. Ob tem zagotavlja, da bo pogajalski proces učinkovit, prav tako po njenem mnenju ni potrebe, da bi zdaj govorili o zaostrovanju stavke. Sindikalne zahteve so sicer po ocenah vlade v celoti težke okoli 90 milijonov evrov, ob čemer ministrica danes ne želi prejudicirati, kot je dejala, koliko se jim lahko približajo.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v izjavi novinarjem po seji vlade poudaril, da je izpolnitev oz. izplačilo zahtev v celoti absolutno nerealno in nemogoče.

Kot je pojasnil, so na podlagi zahtev policijskih sindikatov preverili njihovo utemeljenost in položaj policistov v primerjavi z drugimi javnimi uslužbenci. Ugotovili so, da ni tako "katastrofalen, kot ga policijski sindikati prikazujejo". Primerjava z drugimi javnimi uslužbenci in tudi z drugimi državami na osnovi bruto domačega proizvoda po Koprivnikarjevih besedah sicer kaže določena odstopanja, a ne tako radikalna, kot so njihove zahteve.

Dogovor pa ni odvisen le od sredstev, pač pa tudi od pogojev dela, zakonske ureditve in položaja policistov, je pojasnil minister in dodal, da zato ta trenutek ne morejo špekulirati o številkah. Do kje lahko gredo v izpolnitvi zahtev, je torej stvar pogajanj.

Vnovič pa je poudaril, da je vlada velik del zahtev policistov že uresničila ali so v toku izvedbe. V letih 2016 in 2017 je predvidenih po dodatnih 30 milijonov evrov za tehnično opremljenost policistov, že letos so bila v ta namen izdatna sredstva. Sto policistov se plačano izobražuje, bilo je 300 novih zaposlitev, je že izvedene ukrepe navedel Koprivnikar.

Z dokazi o že izvedenih korakih, ki gredo zelo v prid policije, Koprivnikar pričakuje, da se bo stavka policistov umirila, da pogledajo, kaj je možno storiti in kaj so v okviru možnega že storili. Časovnica pogajanj ni predvidena, želijo pa si, tako minister, da dogovor dosežejo letos.

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, bo vladna pogajalska skupina pri pogajanju o odpravi ključnih anomalij pri plačah policistov upoštevala učinke dogovora o ukrepih na področju plač za leto 2016 in se glede tega pogajala v okviru dodatnih finančnih sredstev državnega proračuna, kar bo sproti usklajevala z ministrstvom za finance.

"Ravno tako mora pogajalska skupina preveriti učinke predlogov rešitev na socialni in materialni položaj policistov s stališča rešitev, zapisanih v predlogu novele zakona o organizaciji in delu v policiji in jih upoštevati pri pogajanjih ter pripravi posameznih konkretnih rešitev," še navaja sporočilo.

Ministrica Györkös Žnidarjeva je kolege na vladi danes obvestila tudi glede predvidenih sprememb azilne zakonodaje. Glede na to, da so še določena odprta vprašanja tudi v odnosu do ministrstva za pravosodje, je gradivo po njenih besedah v rednem vladnem postopku in bo treba te točke še razčistiti. Je pa povedala, da so spremembe tako s postopkovnega vidika kot z vidika pravic usmerjene v preprečevanje zlorab azilnega sistema.

Po razpravi na vladnih odborih bo azilna zakonodaja na seji vlade. Ko bo za to zrela, pa se bo postopek nadaljeval, je še povedala ministrica.