c S

Država je po opozorilih dolžna zaščititi ženske pred nasiljem

24.11.2015 14:57 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Država je ženske dolžna zaščititi pred nasiljem, so danes opozorili v Društvu SOS, Društvu za nenasilno komunikacijo in socialni zbornici. Slovenija je ratificirala konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami, ki jo mora izvajati, so poudarili.

"Nasilje nad ženskami in deklicami je družben problem," je na današnji novinarski konferenci pred 25. novembrom, mednarodnim dnevom proti nasilju nad ženskami, dejala predsednica Društva SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja Maja Plaz.

Država mora po njenih besedah sprejeti vse ukrepe za zagotavljanje enakih možnosti žensk in moških, vključno s konkretno zaščito žensk in deklic pred vsemi oblikami nasilja. Žrtvam nasilja mora omogočiti tudi brezplačno psihosocialno in pravno pomoč po vsej Sloveniji, je dodala.

V primeru kršitev ukrepov po zakonu o preprečevanju nasilja v družini je treba za kršitelje določiti sankcije. Obsojeni storilci kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, kaznivih dejanj nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe pa morajo biti obvezno vključeni v programe dela s povzročitelji nasilja.

Ukrep prepovedi približevanja določeni osebi, kraju ali območju po zakonu o nalogah in pooblastilih policije se mora z zdajšnjih deset podaljšati na 30 dni, pozivata društvo SOS in Društvo za nenasilno komunikacijo.

Rešitve, ki jih predlagajo, niso povezane z velikimi finančnimi sredstvi. Težava pa je v tem, da politika ne ocenjuje problematike tako resno, kot bi bilo treba, je dejala predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin.

V sekciji za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije pri Socialni zbornici Slovenije ugotavljajo, da je nujno zagotavljanje socialnih pravic ženskam žrtvam nasilja in njihovim otrokom, ki so med drugim denarna pomoč, otroški dodatek in subvencioniranje najemnine.

Nujno je tudi omogočanje osnovnih pravic tujkam, kot so dovoljenje za bivanje, zdravstveno zavarovanje in brezplačna pravna pomoč, je dejala predsednica sekcije Suzi Kvas.

Poleg tega morajo imeti žrtve nasilja po njenih besedah več možnosti za delo, po odhodu iz programov pomoči pa morajo imeti na voljo tudi cenovno ugodnejše rešitve stanovanjskega problema.

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. S 25. novembrom se začenjajo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se bodo sklenili z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.