c S

Slovenija 28. na lestvici spoštovanja pravne države

10.11.2015 09:06 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Organizacija World Justice Project je objavila izsledke letošnje raziskave, na podlagi katere je bil oblikovan t. i. indeks spoštovanja pravne države. Slovenija je med nekaj več kot sto državami zasedla 28. mesto, kar je enako kot lani, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Raziskava je letos vključevala 102 državi. Na prvih petih mestih so se znašle Danska, Norveška, Švedska, Finska in Nizozemska, na zadnjih petih mestih pa Pakistan, Kambodža, Zimbabve, Afganistan in Venezuela.

Slovenija je tako kot lani uvrščena na 28. mesto, znotraj regije zahodnoevropskih in severnoameriških držav pa je med 24. državami na 18. mestu.

Indeks spoštovanja pravne države je orodje, s katerim merijo, kako se načela pravne države spoštujejo v vsakdanjem življenju. Podatke so letos pridobivali na dva načina: z anketiranjem prebivalcev (več kot 100.000 anketnih vprašalnikov) in z vprašalniki kvalificiranih strokovnjakov (2400 vprašalnikov).

Indeks spoštovanja pravne države se meri skozi 44 indikatorjev znotraj osem kategorij: omejitve vladnih pooblastil, odsotnost korupcije, odprto vladanje, temeljne pravice, red in varnost, nadzor implementacije, civilno in kazensko pravosodje.

Kot navajajo na ministrstvu, je organizacija World Justice Project neodvisna, multidisciplinarna organizacija, katere namen je krepitev vladavine prava v svetu. Skozi različna orodja, kot so štipendije, raziskave in podobno, krepijo javno zavedanje o pomembnosti vladavine prava.