c S

Z novim telekomunikacijskim svežnjem konec odprtega interneta

27.10.2015 17:10 Ljubljana, 27. oktobra (STA) - Današnja odločitev evropskega parlamenta, da potrdi uredbo o ukrepih za enotni trg elektronskih komunikacij, je po mnenju komunikologa Domna Saviča, ki vodi kampanjo Rešimo net, zelo problematična. "S tem so ubili odprti internet, oziroma internet kot ga poznamo v Evropi," je Savič ocenil za STA.

Današnje glasovanje je po mnenju Saviča pokazalo, da evropski parlament obvladujejo lobisti oz. kapital telekomunikacijskih industrij. Prav tako je nevtralnost interneta zaradi slabega besedila, ki ne ponuja jasne definicije pojma, oslabljena. "Ne vemo, kaj se bo sedaj zgodilo, kako bodo to interpretirali telekomi, na kakšen način bodo to besedilo zlorabljali in pa to besedilo dopušča regulacijo vsebin na njihovih mrežah."

Savič sicer na morebitne posledice odločitve poslancev, ki bo imela dolgoročne posledice tudi za celotno slovensko spletno sfero, opozarja že nekaj časa v okviru projekta Rešimo net, ki poteka pod okriljem novoustanovljenega zavoda Državljan D.

"Zaradi danes sprejete slabe uredbe o nevtralnosti interneta, ki le-to praktično odpravlja oz. jo dela irelevantno, se bomo odslej v okviru projekta trudili, da se ne bo zgodila harmonizacija slovenske zakonodaje z evropsko, saj ima Slovenija po zakonu o elektronskih komunikacijah trenutno boljšo zakonodajo na tem področju," je pojasnil Savič.

"Pričakujemo, da bo industrija telekomov s pritiski na določevalce, poskušala lokalno zakonodajo oslabiti, razvodeniti. Mi se bomo z akcijami, razpravami, pozivi politikom in organizacijo javnosti trudili, da se to ne bo zgodilo, oziroma da bo slovenska zakonodaj ostala kolikor se da nedotaknjena, oziroma, da bo še boljša kot zakonodaja, ki trenutno velja na ravni EU," je še poudaril Savić.

V okviru projekta zbirajo razlage o internetni nevtralnosti, intervjuje s strokovnjaki ter poročanje medijev. Organizirali so okrogle mize in predavanja, kjer so širši javnosti predstavili koncept internetne nevtralnosti ter ponudili možnost vključevanja v politično dogajanje tega koncepta.

Predlog uredbe, ki je vključeval celovit nabor ukrepov za vzpostavitev enotnega evropskega trga elektronskih komunikacij, je sicer Evropska komisija predstavila septembra 2013. Ker ni bilo mogoče doseči soglasja o celotnem predlogu uredbe, so se usklajevale le določbe za odpravo stroškov gostovanja in za zaščito nevtralnosti interneta.

Nova telekomunikacijska pravila so ministri EU, pristojni za konkurenčnost, brez razprave potrdili že 1. oktobra v Luksemburgu. Slovenija je takrat glasovala proti uredbi, ker ni bila zadovoljna z rešitvami glede internetne nevtralnosti. V Sloveniji je sicer načelo internetne nevtralnosti, ki predvideva, da naj bi bil ves promet po javnem komunikacijskem omrežju enakovreden, od leta 2013 zapisano v zakonu o elektronskih komunikacijah.