c S

Štefanec: Sedlarjeva vpogledovala tudi v osebne mape zaposlenih na KPK

14.10.2015 13:49 Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Članica senata Komisije za preprečevanje korupcije Alma Sedlar je po besedah predsednika komisije Borisa Štefaneca vpogledovala v vse dokumente komisije, ne le tiste, ki so jih obravnavali na senatu. Tako je denimo vpogledovala tudi v osebne mape zaposlenih na KPK in podatke medijsko prepoznavnih oseb, je pojasnil Štefanec.

Zgodba o sporih med Sedlarjevo in Štefanecem zaradi omejevanja njenega dela, ki se ponavlja v medijih, po besedah Štefaneca ne drži. Kot je pojasnil v današnji izjavi za medije, je prejšnji teden dobil informacijo, da Sedlarjeva zelo intenzivno posega in vpogleduje v vse dokumente KPK, tudi v osebne mape. Vsi člani senata so sicer po njegovih besedah imeli možnost pregledovati vse, vendar pa bi morali biti vpogledi v skladu z določili zakona o varovanju osebnih podatkov.

Zaradi suma, da so bila določila tega zakona kršena, je že v petek z namestnico Sedlarjevo opravil pogovor. V ponedeljek so zaradi suma kršitev v elektronski obliki podali tudi prijavo na urad informacijskega pooblaščenca, v torek pa so dokumente na urad posredovali v fizični obliki, je pojasnil. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za STA sicer pojasnila, da so prijavo suma nedovoljene obdelave osebnih podatkov zoper namestnico predsednika KPK prejeli včeraj popoldne po e-pošti, zadeva pa je tudi že dodeljena enemu od državnih nadzornikov za varstvo osebnih podatkov.

Po njegovih besedah iz te dokumentacije izhaja, da je Sedlarjeva letos do 12. oktobra vpogledala v 2318 dokumentov. Glede njenih pojasnil, da podatke pregleduje zato, da se lahko pripravi na sejo senata, je pojasnil, da je senat letos opravil 24 sej, na katerih so obravnavali 245 vsebinskih zadev. "Vpogledov pa je bilo 10-krat več. To seveda jasno kaže, da ni vpogledovala samo v te zadeve in to potrjuje tudi pregled teh zadev," je dodal.

Z vidika varovanja osebnih podatkov je po njegovih besedah najhuje, da je vpogledovala v zelo občutljive osebne podatke uslužbencev komisije. Kot je pojasnil, gre med drugim za podatke o uveljavljanju pravic iz naslova socialnega varstva, podatke o zdravstvenem stanju posameznikov in njihovih kroničnih bolezni, disciplinski postopek zoper zaposleno osebo in podatke o medijsko prepoznavnih osebah. Prav tako je vpogledovala v zadeve, iz katerih se je kot članica senata izločila, in sicer po tem, ko se je izločila.

"Vse to je pri meni povzročilo premislek, da sem kot predstojnik komisije dolžan nekaj storiti," je dejal Štefanec in pojasnil, da je zato od ponedeljka vsem članom komisije, tudi samemu sebi, omejil dostop do dokumentov komisije.

Ob tem Štefanec zatrjuje, da KPK kljub težavam, s katerimi se sooča, dela, in to dobro. Za slednje gre po njegovih besedah predvsem zasluga strokovnim sodelavcem, ki delajo dobro, kljub temu, da so "z zadevami, ki se pojavljajo, zelo obremenjeni, na nek način tudi prizadeti". "Na ta način se namreč krni tudi njihov prispevek k delovanju komisije, ki je zelo velik," je dejal.

Na vprašanje, kako je mogoče rešiti spore, ki se pojavljajo v senatu, Štefanec odgovarja, da bi sam želel, da senat deluje drugače, kljub temu pa po njegovem mnenju "nihče nima pristojnosti, da bi zadeve urejal na nek prisilni način". "Nihče namreč nima pravice razrešiti nobenega člana senata, v kolikor za to niso zagotovljeni določeni zakonski pogoji," je dejal.

Na vprašanje, ali je sam ali kateri od drugih zdajšnjih ali nekdanjih uslužbencev KPK v kazenskem ali predkazenskem postopku, odgovarja, da tega ne ve. Da pa policija po njegovih besedah izvaja predkazenski postopek v zvezi z delovanjem KPK. Na dodatno vprašanje, ali je torej sam v kakšnem postopku, pa dodaja, da o tem ne želi govoriti.