c S

Cerar: Brez dobrih pravnikov enostavno ne gre

09.10.2015 08:12 Portorož, 08. oktobra (STA) - Na Dnevih slovenskih pravnikov, ki potekajo v Portorožu, so nocoj podelili priznanja Zveze društev pravnikov Slovenije. Udeležence je nagovoril premier Miro Cerar, sicer tudi sam pravnik. Dejal je, da se kot premier še bolj zaveda, kako družba potrebuje dobre pravnike. "Brez vas enostavno ne gre," je dejal. Pravnike je pozval tudi k odgovornosti.

Po besedah Cerarja ima pravnik dvojno odgovornost. Prva njegova odgovornost je, da v svojem poklicu rešuje pravne probleme in izvršuje zakone, druga njegova odgovornost pa je odgovornost do družbe kot celote, kar pomeni, da je aktiven tudi kot član družbe. Pravnike je zato pozval, naj bodo s svojimi dejanji zgledni členi družbe in tako vsak dan prispevajo k njenemu skupnemu razvoju.

Zbranim pravnikom je predstavil temeljne cilje, ki si jih je zadala njegova vlada. Glavna naloga vlade po njegovih besedah je, da državo spravi na pot trajnostnega razvoja, kar pomeni, da želi doseči, da bi razvoj države potekal tako, da se bodo lahko tudi prihodnje generacije razvijale naprej. Zato vlada po besedah premiera pripravlja enovito razvojno strategijo Slovenije, s katero želi "v enem dokumentu začrtati temeljne cilje, ki jih želimo doseči kot družba".

Vlada si po njegovih besedah tudi prizadeva, da bi vsi skupaj grdili višjo politično kulturo. "Gre za nov pristop v javnem dialogu in usmerjenost v sodelovanje in ne v to, kje se bomo kregali," je dejal.

Glede pravosodja Cerar ocenjuje, da je bil dosežen napredek, "je pa tudi še veliko izzivov". Radikalne reforme pa po njegovi oceni pravosodje tako kot denimo zdravstvo ne potrebuje.

Nagrade zveze društev pravnikov so nocoj prejeli profesor ustavnega prava Ciril Ribičič (za življenjsko delo), asistent na pravni fakulteti v Ljubljani Gregor Dugar (za mladega pravnika), tajnica Pravniškega društva Maribor Maja Petek (za delo v zvezi društev ali njenih članih) in član nadzornega odbora Pravniškega društva Ljubljana Boris Žnidarič (za delo v zvezi društev ali njenih članih).

Letošnji Dnevi slovenskih pravnikov, ki danes in v petek potekajo v Portorožu, so že 41. po vrsti. Tudi letos so namenjeni razpravam o aktualnih vprašanjih iz široke palete pravnih področij.