c S

Supervizorju informacijska jagoda, pravosodju pa limona

30.09.2015 07:47 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so danes podelili nagradi za najslabši in najboljši dosežek na področju informacijske družbe v minulem letu. Za najboljši dosežek na področju informacijske družbe so t.i. informacijsko jagodo podelili spletni aplikaciji Supervizor, informacijsko limono za najslabši dosežek pa pomanjkljivi informatizaciji pravosodja.

Informacijska jagoda izpostavlja primere odličnih praks na področju informacijskih tehnologij v letu 2014/15, limona pa opozarja na področja, kjer so še opazne pomanjkljivosti oz. so potrebne izboljšave s stališča informacijskih tehnologij.

Informacijska limona je bila podeljena pomanjkljivi informatizaciji slovenskega pravosodja. Kot so sporočili iz IJS, bi bilo potrebno na področju slovenskega pravosodja izboljšati kakovost uporabe informacijskih tehnologij. Med kandidati za limono so bili še energetska izkaznica, oglasi na spletnih straneh in mobilnih napravah ter začasno dolgotrajno zaprtje Supervizorja.

Informacijska jagoda je bila med šestimi kandidati podeljena spletni aplikaciji Supervizor. Slednja je zmagala kot uspešen primer, kako lahko s primerno informacijsko storitvijo izboljšamo transparentnost in poslovanje z državnimi in javnimi sredstvi. Sredstva, vložena v Supervizor, so se državi Sloveniji že nekajkrat povrnila, saj je Supervizor bistveno izboljšal gospodarnost poslovanja.

Nagrado za tekoče dosežke je prejel doktor Domen Mongus. Razvil je celovito programsko infrastrukturo za obdelavo 3D-podatkov zemeljskih opazovanj, imenovano gLiDAR, s katero je bil izveden nacionalni projekt zajema 3D-površja Republike Slovenije, so sporočili iz IJS.

Rezultati projekta vključujejo nov uradni digitalni model reliefa Slovenije ter oblake točk terena, stavb in nizke, srednje ter visoke vegetacije. Z orodjem gLiDAR je bilo obdelanih več kot 46 TB podatkov in predstavljajo do danes najbolj natančen opis površja Slovenije.

Nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michija in Alana Turinga pa je letos prejel profesor doktor Jurij Franc Tasič, za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe.

Jurij Franc Tasič je redni profesor za področje teorije sistemov in računalništva na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Rodil se je 23. aprila 1948 v Brežicah. Študij elektrotehnike je opravil na Univerzi v Ljubljani, kjer je doktoriral aprila leta 1977.

Od leta 1989 je redni profesor na Katedri za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, je tudi član Inženirske Akademije Slovenije.

Bil je gostujoči profesor na Westminster University v Londonu, sodelavec univerz v Loughboroughu, Parizu in Madridu. Poleg tega je bil med drugim svetovalec direktorja IJS, predsednik upravnega odbora Arnesa, član Sveta za znanost, član Sveta za visoko šolstvo.

Objavil je vrsto mednarodno odmevnih člankov. Je avtor skoraj 300 izvirnih znanstvenih člankov, avtor treh učbenikov, glavni urednik knjige s področja četrte generacije mobilnih terminalov, ki je leta 2003 izšla pri ameriški založbi Kluwer.