c S

Predloga novel zakonov o SDH in o javnih skladih neuspešna

24.09.2015 08:26 Ljubljana, 23. septembra (STA) - DZ je zavrnil predlog novele zakona o SDH in predlog o dopolnitvi zakona o javnih skladih. Prvega je z namenom večje transparentnosti privatizacije v parlamentarni postopek predložila ZL, drugega pa z namenom dodatnega zadolževanja javnih stanovanjskih skladov skupina nepovezanih poslancev, a DZ nista prepričala.

Predlogi sprememb zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) so šli po navedbah ZL v smeri premišljene privatizacije, kupce pa naj bi zavezali k spoštovanju obljub o ohranjanju delovnih mest. Z njim bi med drugim določili obvezno soglasje DZ pri prodaji podjetij, ki so opredeljena kot strateška, in pri vseh privatizacijah nad 50 milijonov evrov.

Skupina nepovezanih poslancev s prvopodpisanim Janijem Möderndorferjem je medtem s predlogom o dopolnitvi zakona o javnih skladih želela javnim stanovanjskim skladom omogočiti, da se ob soglasju vlade pri bankah zadolžijo za nakup ali gradnjo neprofitnih najemniških stanovanj. S tem bi po njihovem mnenju olajšali marsikatero problematiko s področja stanovanjske politike.