c S

Klemenčič meni, da zaradi zastaranja Patrie ni treba nikomur odstopiti

10.09.2015 07:39 Ljubljana, 09. septembra (STA) - Minister za pravosodje Goran Klemenčič se je na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena pregledu dela ministrstva, odzval tudi na zadevo Patria. Na vprašanje, ali bi moral zaradi zastaranja zadeve odstopiti kdo z vrha pravosodja, je odgovoril, da ne. "S tem namreč porušimo celotno logiko instančnega sojenja," je dejal.

Klemenčič se, kot je dejal, zaveda, da primer Patria ni navaden primer, "čeprav bi z očmi prava moral biti". "Ampak dokler ni izkazano, da je kdorkoli zlorabil svojo funkcijo v tem primeru, razloga za odstop ni," je dejal.

Po Klemenčičevih besedah je sicer možno, da se bo kdo z vrha pravosodja zaradi primera Patria odločil za odstop zaradi simbolnih razlogov, a tudi to bi bila po njegovem lahko "zelo nevarna praksa".

"Poceni pozivi k temu, naj odgovorni odstopijo, se lahko zgodijo v katerem koli primeru. Parlament bi bil prazen, če bi vsi poslanci, ki so že kdaj dvignili roko za zakon, ki je bil pozneje na ustavnem sodišču razveljavljen, odstopili. Da o vladah ne govorimo," je dejal.

Bo pa po njegovem zadevo, ko bo pravnomočna, kljub temu treba pogledati, "a ne z vidika, ali je kdo kriv ali nedolžen, ampak z vidika, kako so bila opravljena vsa procesna dejanja in ali so vsi opravili domačo nalogo". "In to bi bilo treba narediti pri vseh velikih primerih," je poudaril. Kot je to že v torek naredilo pravosodno ministrstvo, je tudi Klemenčič danes ocenil, da to, da je zadeva Patria zastarala, z vidika zaupanja v sodstvo ni dobro.