c S

Z vidika odločitve ustavnega sodišča bi bila pravičnejša zavrnitev obtožnice

08.09.2015 16:27 Ljubljana, 08. septembra (STA) - Odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča o zastaranju procesa v zadevi Patria je po mnenju poslanca SDS Vinka Gorenaka dobra z vidika, da so vsi trije obtoženi, Janez Janša, Ivan Črnkovič in Anton Krkovič, nedolžni. Z vidika odločitve ustavnega sodišča pa bi bilo po njegovih besedah pravičneje in bolje, če bi okrajno sodišče zavrnilo obtožnico.

Kot je danes na novinarski konferenci poudaril Gorenak, je namreč ustavno sodišče v obrazložitvi povedalo, da ne gre za kaznivo dejanje in da je treba kakršnokoli obtožnico zavrniti. Pri tem je zadevo Patria znova označil kot montiran in političen proces zoper predsednika SDS Janšo in stranko.

Vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu in podpredsednik SDS Milan Zver je v ponedeljek na plenarni seji Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozoril, da so bile Janši v Sloveniji kršene človekove pravice. Kot so sporočili iz stranke, je poslanske kolege opozoril, da je ustavno sodišče Janšo spoznalo za nedolžnega in razveljavilo vse pretekle sodbe, Evropsko komisijo pa pozval k čimprejšnji pripravi "šestorčka" ukrepov na področju pravosodja.

Podporo Janši in kritiko sodstvu izrekajo tudi v Odboru 2014, ki za četrtek ob 17. uri napoveduje shod pred sodno palačo. Kot je za STA povedal predstavnik odbora Aleš Primc, so prijavili shode, ki naj bi potekali ob četrtkih v septembru in oktobru, vendar jim ministrstvo za pravosodje kot lastnik zemljišča pred stavbo sodišča ne izda soglasja za organizacijo shodov. Primc je izrazil obžalovanje, da se minister za pravosodje Goran Klemenčič "zateka k diktatorskim prijemom in poskuša prepovedati shod". Zatrdil je, da bo shod v vsakem primeru, saj se je treba upreti tovrstnim praksam, zato bo šlo tudi za shod upora proti Klemenčiču.

Ogorčenje nad odločitvijo pravosodnega ministrstva je izrazil tudi Gorenak. Po njegovih besedah velja počakati na sredo, ko naj bi na istem zemljišču potekal shod podpornikov sodišča. "Če bo ta shod potekal in bi bil shod Odbora 2014 v četrtek morebiti odpovedan, potem je to nekaj nezaslišanega," je poudaril.

Člani in simpatizerji Odbora 2014 so po Gorenakovih besedah prej leto dni zborovali pred stavbo sodišča, pa to ni nikogar motilo, zdaj pa je naenkrat zmotilo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Dejal je, da zadnja takšna prepoved shoda po njegovem spominu sega v leto 1988 ali leto 1989. "Tudi takratna oblast ni počela tega, kar gospod Klemenčič počne danes," je poudaril. Ministrovo ravnanje je Gorenak označil nezaslišano in nedopustno.

"Kršilcu človekovih pravic Goranu Klemenčiču se je dokončno utrgalo. Nazadnje je SZDL zborovanje preprečila leta 1989," pa je na Twitterju zapisal Janša.

Pojasnila ministrstva za pravosodje STA še čaka.