c S

Slovenija podpisala poravnavo tudi z Emino Ališić

04.09.2015 15:43 Ljubljana, 04. septembra (STA) - Državno pravobranilstvo je danes v imenu Slovenije podpisalo prijateljsko poravnavo s pritožnico Emino Ališić v zadevi poplačila vlog deviznih varčevalcev. Podpis poravnave je pomemben korak na poti k izvršitvi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, so sporočili z ministrstva za finance.

Ob tem so dodali, da je kljub temu, da je Slovenija svoje obveznosti iz naslova individualnih ukrepov izpolnila s tem, ko je pritožnikom v roku izplačala odškodnino za nepremoženjsko škodo, postopek pred omenjenim sodiščem še vedno odprt, in sicer v delu, ki se nanaša na plačilo premoženjske škode. To predstavlja še neizplačana devizna vloga pritožnice, ki jo je imela pri Ljubljanski banki, Glavna podružnica Sarajevo, po stanju na dan 31. december 1991, skupaj z obrestmi. S podpisom poravnave je rešeno tudi to vprašanje.

"Današnji podpis poravnave Slovenijo še bolj utrjuje v prepričanju, da je rešitev iz zakona pravična in poštena ter da sta jo kot tako pripoznala tudi oba pritožnika, ki sta imela svoje devizne vloge pri nekdanji Glavni podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu. To predstavlja tudi pomemben signal ostalim varčevalcem, da je zakon pravičen in da bodo njihove devizne vloge na podlagi zakona pravično poplačane. Poravnava in strinjanje z določbami zakona obeh prvotnih pritožnikov sta pomembna tudi za Svet ministrov Sveta Evrope, ki bo ocenjeval izpolnjevanje sodbe s strani Slovenije," je ministrstvo za finance še zapisalo v sporočilu za javnost.

Ministrstvo tudi opozarja varčevalce, da ne nasedajo različnim neuradnim informacijam glede postopka verifikacije in poplačila deviznih vlog. Ministrstvo za finance ponovno sporoča, da se bodo zahtevki za izplačilo deviznih vlog lahko začeli vlagati 1. decembra letos. Upravičenci bodo lahko zahtevke vlagali sami in ne bodo potrebovali pravnega zastopnika, lahko pa se bodo zanj odločili.

Sklad Republike Slovenije za nasledstvo, ki bo vodil postopek verifikacije, bo o zahtevi za verifikacijo odločil v roku treh mesecev, 30. dan po pravnomočnosti odločbe pa bodo upravičenci prejeli denar na svoje račune. Zahtevke bo možno vlagati do konca decembra 2017, ministrstvo pa bo najkasneje do 2. novembra letos objavilo poziv k sodelovanju z vsemi podrobnostmi glede vlaganja zahtevkov. Poziv bo objavljen v slovenskem uradnem listu, na spletni strani ministrstva kot tudi v dnevnih časopisih na Hrvaškem in v BiH.

Evropsko sodišče za človekove pravice je 16. julija 2014 odločilo v pritožbi v zadevi Ališič in dva druga proti Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Srbiji, Sloveniji in Makedoniji, ki se nanaša na nezmožnost pritožnikov, da po razpadu nekdanje SFRJ dvignejo devizna sredstva z računov pri nekdanji Glavni podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu ter Investbanki.

Slovenija je že v četrtek podpisala poravnavo z Azizom Sadžakom, danes pa je sledil podpis tudi z Emino Ališić, ki je ena izmed treh pritožnikov, ki so vložili pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice zaradi nezmožnosti razpolaganja z deviznimi vlogami po razpadu nekdanje SFRJ.