c S

Erjavec pričakuje odločitev arbitražnega sodišča glede nadaljevanja postopka v septembru

04.09.2015 15:14 Luxembourg, 04. septembra (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje odločitev arbitražnega sodišča glede nadaljevanja postopka v septembru. Pogovorov s hrvaško kolegico Vesno Pusić ob robu neformalnega zasedanja v Luksemburgu ni predvidenih, saj razvoj dogodkov sedaj ni odvisen od njunih pogovorov, temveč je treba počakati na odločitev arbitražnega sodišča, je še dejal.

Na vprašanje, ali načrtuje pogovore s Pusićevo ob robu dvodnevnega neformalnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Luksemburgu, je Erjavec odgovoril: "Ne. Zdajle sva se srečala in pozdravila. Vendar, kar se tiče arbitražnega postopka, to je sedaj v posesti arbitražnega sodišča."

Predsednik arbitražnega sodišča bo imenoval dva arbitra in potem pričakujemo, da se bo postopek nadaljeval, je spomnil minister. "In to ni odvisno od pogovorov med menoj in Vesno Pusić," je izpostavil in dodal, da tudi med premierjema Mirom Cerarjem in Zoranom Milanovićem na košarkarski tekmi v Zagrebu ne bo pogovorov o tem.

"Sedaj je treba počakati na odločitev arbitražnega sodišča, zlasti njegovega predsednika," je poudaril minister in dodal, da si je želijo čim prej, da ne bi bilo več treba ves čas javnosti odgovarjati, kdaj se bo to zgodilo. "Lahko pričakujemo, da se bo to zgodilo v mesecu septembru. Ampak nimam nobenih neformalnih informacij, to je moje osebno mnenje," je dejal.

Minister Erjavec sestanka s prvim predsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom, ki se je ta teden v Bruslju o arbitraži pogovarjal s Pusićevo, ne načrtuje, saj po njegovem mnenju ni nobene potrebe po tem. Komisija je namreč zelo jasno povedala, da podpira nadaljevanje arbitražnega postopka, če se pa stranki soglasno odločita za neko drugo rešitev, se bo s tem strinjala.

Na vprašanje, ali obstaja kakršna koli pobuda za drugo rešitev, je minister odgovoril: "18 let smo se trudili bilateralno rešiti to vprašanje, prišli smo celo do sporazuma Drnovšek-Račan, ki je potem propadel zaradi hrvaške strani. Tako da se bojim, če bi šli po tej poti, da naslednjih 18 let ne bi rešili tega problema."

To pa bi po Erjavčevih besedah zelo zapletlo razmere na Zahodnem Balkanu, kjer je še precej odprtih vprašanj o meji, zato je tudi za Zahodni Balkan in regijo najbolje, da se zadeva rešuje, kot je bilo predvideno, preko arbitražnega sporazuma, ki je mednarodna pogodba in zavezujoča za obe strani ter je ni mogoče kar tako enostransko preklicati.

Minister danes in v soboto v Luksemburgu ne načrtuje niti pogovorov o arbitraži z drugimi kolegi, saj je z vsemi ministri, ki so danes tukaj, že govoril. Pojasnil je, da je imel v zadnjem času 16, 17 dvostranskih srečanj, na katerih je pojasnjeval stališče Slovenije, ter da so bili dejavni tako v času konference na Dunaju kot med blejskim strateškim forumom.