c S

Pred železniško postajo v Budimpešti še vedno tisoči beguncev

02.09.2015 15:17 Budimpešta, 02. septembra (STA) - Več tisoč beguncev tudi danes vztraja pred glavno železniško postajo v Budimpešti, ki so jo madžarske oblasti v torek zanje zaprle in jim tako preprečile nadaljevanje poti v Nemčijo in druge evropske države. Številni med njimi so tudi noč preživeli pred glavnim vhodom na postajo, človekoljubne organizacije pa svarijo, da kaos postaja vedno hujši.

Nekateri izmed beguncev, ki naj bi jih bilo med 2000 in 3000, so davi organizirali sedeč protest, med katerim so znova zahtevali nadaljevanje poti. Po poročanju madžarskih medijev so med drugim skandirali parole, kot je Madžarska ne! Nemčija da!, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, se je okoli 600 beguncev predvsem iz Sirije, Iraka in Afganistana posedlo na tla pred postajo Keleti, medtem ko naj bi jih bilo okoli 1200 nižje, na t. i. tranzitnem območju.

Glavni vhod na postajo Keleti varuje policija, ki je sporočila, da ji red pomagajo ohranjati lokalne skupine državljanov, ker se je število migrantov v zadnjih dneh občutno povečalo. Policija je sicer že v torek zvečer objavila sporočilo, da nadaljevanje poti za begunce za zdaj ne bo mogoče.

Po podatkih človekoljubne organizacije Migration Aid so razmere pred budimpeško postajo vedno bolj kaotične, medtem ko je madžarski Helsinški monitor podobno ocenil, da so napete in nepredvidljive. Ljudje naj bi spali na tleh, za preskrbo ni poskrbljeno. Hrano, obleko in nujno medicinsko pomoč beguncem poskušajo zagotoviti prostovoljci, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Poleg tega je kakih 100 migrantov, ki so se proti madžarski prestolnici prebili iz registracijskega centra ob meji s Srbijo, danes zasedlo peron na predmestni železniški postaji, pri tem pa zavrnilo vkrcanje za vlak proti centru za begunce v Debrecenu. Policija je sporočila, da so zahtevali nadaljevanje poti v Nemčijo.

Budimpeški mesti svet je danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sklenil, da bodo v dveh tednih v bližini železniške postaje uredili šotorsko naselje, kamor naj bi začasno sprejeli od 800 do tisoč beguncev. Mestni svetniki so dali zeleno luč, da mesto za to nameni 373 milijonov forintov (približno milijon evrov).

Budimpešta je v ponedeljek migrantom dovolila nadaljevanje poti v druge evropske države. Nato pa je v torek glavno železniško postajo v prestolnici zanje zaprla in sporočila, da jim bo v skladu s pravili EU to preprečila, čeprav so imeli nekateri med njimi že kupljene vozovnice.

Begunce je to razjezilo in že v torek so protestirali, mahali z vozovnicami in skandirali Nemčija, Nemčija, nekateri pa ob tem v zrak dvigovali otroke in tako kazali, da so tudi ti žrtve prepovedi nadaljevanja poti.

Kot je poudaril tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, Budimpešta samo uveljavlja pravila EU, v skladu s katerimi mora vsak, ki želi potovati po Evropi, imeti veljavne potovalne dokumente in vizum za schengensko območje.

Za zajezitev vala migrantov so madžarske, nemška in avstrijska policija tudi oblikovale skupne patrulje, ki nadzirajo vlake na poti od Budimpešte prek Dunaja do Münchna, madžarski in slovaški policisti pa skupaj pregledujejo vlake, ki vozijo v Bratislavo.

Z Bavarske ob tem poročajo, da je danes v to nemško deželo prišlo bistveno manj beguncev kot doslej. Po navedbah policije na münchenski železniški postaji, naj bi jih na münchensko glavno železniško postajo prišlo samo 50, na druge pa nekaj deset. Še v torek je v prestolnico Bavarske z vlakom pripotovalo okoli 2400 beguncev. Skupno je v Nemčijo v torek pripotovalo 3709 beguncev.

Na Madžarsko je samo v avgustu pripotovalo 50.000 migrantov, večinoma iz Sirije, Iraka in Afganistana. Večina jih želi pot nadaljevati v Nemčijo. V tamkajšnji zvezni deželi Bavarska so samo v torek zabeležili prihod rekordnih 3500 prosilcev za azil, rekordu pa se je število prošenj za azil v torek približalo tudi na Švedskem.

Evropska agencija za nadzor zunanjih meja Frontex je medtem opozorila, da se je predvsem v Turčiji pojavila trgovina s ponarejenimi sirskimi potnimi listi, saj je znano, da Sirci v EU lahko dobijo azil za razliko od migrantov iz držav, kjer ni vojne.