c S

Varuh: Iz podatkov ESČP ni mogoče preprosto trditi, da je Slovenija med največjimi kršiteljicami človekovih pravic

19.08.2015 07:42 Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Podatki o ugotovljenih kršitvah človekovih pravic v Sloveniji pred ESČP so "zgovorni, vendar brez poglobljene analize, zgolj na podlagi deleža obsodilnih sodb, ni mogoče preprosto trditi, da je Slovenija med največjimi kršiteljicami temeljnih človekovih pravic in svoboščin," so prepričani pri Varuhu človekovih pravic.

S tem so se pri varuhu odzvali na nedavno objavljen pregled Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), iz katerega je razvidno, da je sodišče do zdaj v primeru Slovenije v 304 primerih ugotovilo vsaj eno kršitev človekovih pravic, pri čemer se največ ugotovljenih kršitev nanaša na pravico do sojenja v razumnem roku in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. S 148 primeri ugotovljenih kršitev človekovih pravic na milijon prebivalcev pa je Slovenija prva po kršitvah med evropskimi državami.

Iz pregleda kršitev je po navedbah Varuha očitno, da gre "za sistemsko vprašanje dolgotrajnosti sodnih postopkov, ki je bilo v Sloveniji dolga leta nerešeno in je spodbudilo veliko število pritožb na ESČP".

A to vprašanje smo po navedbah v Sloveniji sistemsko rešili s sprejetjem zakona o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja, posledično pa se število pritožb in sodb ESČP, ki zadevajo našo državo, "pomembno znižuje", navajajo pri varuhu. Podobno je danes v odzivu na podatke ESČP ugotavljalo tudi vrhovno sodišče.

Kljub vsemu pa so pri varuhu v odzivu poudarili "nujnost spoštovanja temeljne pravice vsakogar, da o njegovih civilnih pravicah in obveznostih ali o kakršnikoli kazenski obtožbi zoper njega sodišča odločajo v razumnem roku".