c S

Višje sodišče glede plačila sodnih taks dalo prav Občini Piran

19.08.2015 07:39 Piran, 18. avgusta (STA) - Višje sodišče v Kopru je obravnavalo pritožbo piranskega občinskega redarstva na sklep okrajnega sodišča, ki je za nezakonite razglasilo sodne takse, ki jih občina zaračunava kršiteljem ob kaznih za napačno parkiranje. Višje sodišče je presodilo v prid občine in s tem odpravilo odločitev sodišča prve stopnje, so sporočili z občine.

Piransko okrajno sodišče je julija sklenilo, da so sodne takse, ki jih občina zaračunava kršiteljem ob kaznih za napačno parkiranje, nezakonite, občinsko redarstvo pa se je zatem na to sodbo pritožilo, so v sporočilu za javnost spomnili na piranski občini.

V ponedeljek pa so na občini prejeli sodbo višjega sodišča v Kopru, ki je obravnavalo omenjeni primer. Sodišče je po navedbah občine odločilo, da se pritožbi občinskega redarstva občine Piran ugodi in da se sodba prvostopenjskega sodišča spremeni. Višje sodišče je namreč presodilo, da se v primeru, ko se v zvezi z neplačano parkirnino vodi postopek, ki se zaključi z izdajo odločbe o prekršku, posledično določi tudi sodna taksa.

S tem je napačna odločitev sodišča prve stopnje, ki je ugodilo vloženi zahtevi za sodno varstvo storilke prekrška, sicer domačinke, in ustavilo postopek zoper njo, odpravljena, storilka pa je dolžna plačati sodno takso, tako kot to določa potrjena odločba o prekršku občinskega redarstva, so še pojasnili na občini.