c S

Evropska komisija z uredbo do poenostavitve čezmejnega dedovanja

17.08.2015 14:28 Bruselj, 17. avgusta (STA) - Z današnjim dnem stopa v veljavo evropska uredba o dedovanju, ki poenostavlja čezmejno dedovanje. Doslej so bili lahko namreč čezmejni postopki dedovanja in oporok zaradi raznolikosti pravosodnih sistemov in zakonodaj držav članic zelo zapleteni, so danes sporočili s predstavništva Evropske komisije v Ljubljani.

K zapletenosti postopkov so prispevala različna pravila držav članic EU o tem, katera sodišča so pristojna za obravnavo čezmejnega dedovanja in katera zakonodaja se v takih primerih uporablja, pojasnjuje Evropska komisija.

To je vplivalo k dodatni zmedi in nejasnostim, saj so lahko sodišča v različnih državah članicah vodila vzporedne postopke s potencialno nasprotujočimi si odločitvami in z manj možnostmi za ljudi, da izberejo zakonodajo, ki naj bi se uporabljala za njihovo dediščino.

Nova zakonodaja uvaja tudi evropsko potrdilo o dedovanju, s katerim bodo dediči in uprave lahko dokazovali svoj status in uveljavljali svoje pravice v EU.

Kot je povedala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova, bo uredba vsako leto okrepila pravno varnost za približno 450.000 evropskih družin, ki so vsako leto vpletene v čezmejne primere. Rezultat tega bodo hitrejši in cenejši postopki, ki bodo državljanom EU v tovrstnih postopkih prihranili čas in denar.

Uredbo bodo uporabljali v vseh državah članicah EU razen v Veliki Britaniji, na Irskem in Danskem.