c S

V premierjevem kabinetu "ne razumejo" Abrahamovih razlogov za odstop

05.08.2015 15:45 Ljubljana/Zagreb, 05. avgusta (STA) - "Odstop Ronnya Abrahama z mesta arbitra v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško obžalujemo, razlogov zanj ne razumemo," so se danes odzvali v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja. Zavzeli pa so se še za nadaljevanje dela arbitražnega sodišča.

"Menimo, da mora sodišče nadaljevati z delom, saj ne bi smelo dopustiti, da lahko samovoljni in enostranski izhod republike Hrvaške zaustavi cel postopek. To bi bilo v nasprotju s temeljnimi načeli arbitraže," so poudarili v Cerarjevem kabinetu v prvem odzivu na današnje sporočilo arbitražnega sodišča, da se je predsednik Meddržavnega sodišča Abraham, ki ga je Slovenija za arbitra imenovala prejšnji torek, v ponedeljek umaknil.

"Upamo, da bo sodišče v polni sestavi kmalu nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo, v skladu z arbitražnim sporazumom. Slovenija bo v določenem roku sprejela odločitev o imenovanju novega arbitra," so še zapisali v kratkem sporočilu za javnost.

Za STA so se medtem odzvali tudi iz hrvaškega zunanjega ministrstva, a je tiskovna predstavnica ministrstva Daniela Barišić sporočila le, da se zaenkrat ne bodo odzivali.

Abraham je v odstopnem pismu zapisal, da je na imenovanje za arbitra pristal v upanju, da bi to pomagalo pri vzpostavitvi zaupanja med strankama in v arbitražno sodišče in da bi se s tem proces normalno nadaljeval.

Ker pa je Hrvaška vmes obvestila arbitražno sodišče, da ne more več sodelovati v procesu arbitraže in da z 31. julijem končuje izpolnjevanje arbitražnega sporazuma, se je Abraham odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih, je v današnjem sporočilu za javnost zapisalo Stalno arbitražno sodišče, ki deluje kot registrar arbitražnega sodišča.

Sodišče je zdaj v skladu z arbitražnim sporazumom Slovenijo pozvalo, naj v 15 dneh imenuje Abrahamovega naslednika, ki je bil za arbitra imenovan po odstopu Jerneja Sekolca zaradi prisluškovalne afere.