c S

Avstrija ustavila nameščanje prosilcev za azil v prenatrpanem centru

31.07.2015 13:59 Dunaj, 31. julija (STA) - Oblasti v avstrijski zvezni deželi Spodnja Avstrija so ustavile nameščanje prosilcev za azil v svojem prenatrpanem centru v kraju Traiskirchen južno od Dunaja. Odločitvi so botrovale zdravstvene in "dramatične" higienske razmere v centru, v katerem skoraj polovica prebivalcev nima postelje.

"Razmere na področju higiene so zaradi očitne prenatrpanosti dramatične," je v sporočilu zapisal deželni glavar Spodnje Avstrije Erwin Pröll. Kot je dodal, je s sredo prihodnji teden odredil konec sprejemanja novih prosilcev za azil v center, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ta ukrep terjajo zdravstvene in higienske razmere," je še pojasnil. Odločitev je sprejel, potem ko v četrtek v centru ni bilo mogoče izvesti zdravstvenega pregleda prisotnih, saj se ga številni niso udeležili. Posledično ni bilo mogoče podati točne ocene zdravstvenega stanja, kar po Pröllovih besedah z zdravstvenega vidika predstavlja tveganje.

Center, približno 20 kilometrov oddaljen od Dunaja, je bil sprva namenjen 1800 prosilcem za azil, trenutno pa jih v njem biva 4500. Po poročanju medijev jih mora na stotine spati na tleh, saj ni dovolj ležišč.

Med nedavnim obiskom centra je predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce Christoph Pinter ocenil, da tam vladajo "nesprejemljive, nevarne in nečloveške" razmere. V prihodnjih dneh naj bi center obiskala tudi mednarodna organizacija Amnesty International.

Avstrija vsak dan sprejme več sto migrantov, ki tja prispejo predvsem prek Srbije in Madžarske. Država letos računa na prihod vsega skupaj okrog 70.000 prosilcev za azil, medtem ko je bilo teh lani 28.000.

Traiskirchen sicer načeloma velja le kot prehodna, prva namestitev prosilcev za azil. A vlada ima številne težave v prepričevanju zveznih dežel in lokalnih skupnosti po državi v sprejem prosilcev.

Avstrijski kancler Werner Faymann in vicekancler Reinhold Mitterlehner sta tako prav danes naznanila reformo ustave, ki bi zvezni vladi omogočila, da prosilce za azil razdeli po zveznih deželah. Kvota za sprejem naj bi znašala med enim in dvema odstotkoma prebivalstva, navaja francoska tiskovna agencija AFP.