c S

Krepi se prepričanje, da so na Reunionu res ostanki malezijskega letala

31.07.2015 08:30 Sydney, 31. julija (STA) - Po Maleziji je sedaj tudi Avstralija izrazila precejšnje prepričanje, da ostanki letala, ki jih je naplavilo na otok Reunion v Indijskem oceanu, dejansko pripadajo od marca lani pogrešanemu boeingu 777 družbe Malaysia Airlines. Če je temu res tako, bi to tudi okrepilo prepričanje, da letalo iščejo na pravem mestu v Indijskem oceanu.

Približno dva metra dolg del letala je v sredo naplavilo na francoski otok, ki leži 4000 kilometrov od območja v oceanu, kjer naj bi glede na predvidevanja preiskovalcev marca lani strmoglavilo letalo z 239 ljudmi na krovu.

Ostanke bodo poslali v Francijo, v bližino mesta Toulouse, kjer bodo analizo izvedle oblasti, pristojne za preiskavo letalskih nesreč. Tja bi lahko prispeli že v soboto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A čeprav vse strani zaradi številnih sledi, ki so se doslej izkazale za lažne, poudarjajo, da ni še nič potrjeno, se vse bolj krepi prepričanje, da ostanki - del letalskega krila, znan kot flaperon - pripadajo letalu boeing 777. "Oblika predmeta je zelo podobna specifičnemu delu, ki je značilen le za letalo tega tipa," je dejal avstralski vodja iskalne akcije Martin Dolan.

Preiskovalci sedaj upajo, da se bodo končno približali rešitvi skrivnostne uganke o usodi letala, ki je na letu MH370 iz Kuala Lumpurja v Peking skrenilo s poti in brez sledi izginil 8. marca lani.

Glede na satelitske in druge podatke so preiskovalci območje iskanja nazadnje skrčili na lok v odmaknjenem predelu Indijskega oceana, zahodno od Avstralije. Ladje zaenkrat neuspešno preiskujejo več kot 50.000 kvadratnih kilometrov morskega dna. Vsega skupaj naj bi preiskali 120.000 kvadratnih kilometrov.

Če se bo izkazalo, da naplavljeni deli res pripadajo pogrešanemu letalu, bi to pomenilo, da iskanje poteka na pravem območju, je danes dejal avstralski minister za promet Warren Truss.

"Dejstvo, da so te ostanek opazili na severnem delu otoka Reunion, je skladno s trenutnimi tokovi in s tem, kar bi lahko pričakovali v danih okoliščinah," je dejal.