c S

Elan z novim lastnikom upa na stabilno prihodnost

31.07.2015 08:25 Begunje na Gorenjskem, 30. julija (STA) - Begunjski Elan, ki je najbolj znani slovenski proizvajalec športne opreme, je država že večkrat neuspešno poskušala privatizirati. Lastniki so aktivno iskali investitorja vse od leta 2011, družba pa je zdaj le dobila novega zasebnega lastnika. Po letih negotovosti in finančnih težav se v družbi nadejajo stabilne prihodnosti in razvoja.

Kot trdijo v begunjskem podjetju, je Elan vodilni svetovni proizvajalec izdelkov za šport in aktivno preživljanje prostega časa. Že 70 let ima pomembno vlogo na svetovnem trgu. Posveča se tehničnemu razvoju izdelkov in naprednemu dizajnu z inovativnim pristopom.

Z zimsko dejavnostjo se Elan osredotoča na proizvodnjo smuči in snežnih desk, morska divizija proizvaja jadrnice, Elan Inventa pa je vodilna blagovna znamka na področju opreme športnih objektov, ki postaja globalni igralec na področju sedalnih sistemov oziroma tribun. Od leta 2009 Elan proizvaja tudi sestavne dele za vetrne elektrarne v sodelovanju s Siemens Wind Power.

Skupina Elan, ki jo poleg matičnega podjetja sestavljajo še invalidsko podjetja Elan IP, Elan Inventa in distribucijska podjetja v Švici, Nemčiji, Kanadi in na Japonskem, se je z uvajanjem novih programov v poslovanje družbe počasi prilagodila negativnemu vplivu gospodarske krize, ki je zadnjih nekaj letih močno vplivala na povpraševanje po njenih proizvodih.

Poleg krčenja prometa dodatne težave Elanu že več let povzročajo problemi pri financiranju proizvodnje, ki so povezani s težko dostopnimi viri financiranja. To z vedno slabšo plačilno disciplino kupcev in vedno večjimi pritiski dobaviteljev vpliva na dvig cen, nižanje limitov in skrajševanje plačilnih rokov.

Skupina Elan je v letu 2014 ustvarila za štiri odstotke več prihodkov od prodaje kot leto prej ter s tem, po letih reorganizacij in prilagajanja programov novim tržnim razmeram, obrnila trend upadanja prihodkov.

Prvič po letu 2009 je Skupina Elan lani dosegla pozitivni poslovni izid v višini enega milijona evrov čistega dobička, povišala se je dodana vrednost na zaposlenega, izboljšal se je obrat sredstev ter bistveno znižala zadolženost glede na denarni tok, v letnem poročilu 2014 pojasnjuje uprava.

Elan je najbolj znan kot proizvajalec smuči. Večino od 365.000 parov smuči, izdelanih v letu 2014, je podjetje prodalo pod lastno blagovno znamko, katere svetovni tržni delež je osemodstoten. Celoten tržni delež Elanove proizvodnje smuči pa je 12-odstoten.

Pri proizvodnji smuči Elan velja za eno od najbolj inovativnih podjetij na svetu. Med drugim je kot prvi začel proizvajati carving smuči, ki so jih pri Elanu sami razvili že leta 1988. V zadnjem desetletju se Elan ponaša z več kot 35 prejetimi mednarodnimi nagradami za oblikovanje, inovativnost in nove tehnološke prijeme.

Elan letošnjo jesen praznuje 70 let. V začetku 90. let minulega stoletja je dotlej državno podjetje kupila hrvaška Privredna Banka Zagreb (PBZ). V desetletju pod njenim lastništvom je podjetje poslovalo precej slabo.

Leta 2000 se je PBZ odločila za prodajo in Elan je kupila Slovenska izvozna družba s pretvorbo terjatev v kapital ter tako preprečila propad podjetja, ki je takrat v Sloveniji zaposlovalo okoli 750 ljudi.

Sledilo je še eno desetletje precejšnjih poslovnih težav, leta 2008 pa je država Elanu pomagala s finančno injekcijo v višini desetih milijonov evrov. Evropska komisija je kasneje ugotovila, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč in zahtevala, da Elan denar vrne.

Rok za vračilo se je iztekel junija 2013, ko je Evropska komisija Sloveniji odobrila odlog plačila, dokler podjetje ne bo privatizirano. V zadnjih štirih letih je bil Elan po poročanju medijev večkrat že tik pred prodajo, a je ta vedno padla v vodo oziroma so se postopki zaradi slabih poslovnih rezultatov in tožbenih zahtevkov bivših menedžerjev dodatno zapletli.

Konkurenčne proizvajalce športne opreme so zavrnili zaradi strahu pred izgubo delovnih mest v Sloveniji. Zadnji poskus prodaje pa je propadel aprila 2012, ko je londonski finančni sklad Argus Capital umaknil ponudbo v višini milijon evrov plus 15 milijonov evrov dokapitalizacije.

Najnovejši poziv k oddaji ponudb za nakup državnega deleža v Elanu je bil objavljen julija 2013, postopku pa je lani avgusta pospešek dala Evropska komisija. Ta je v zvezi z izterjavo po njeni oceni nedovoljene državne pomoči Elanu pritisnila na Slovenijo, zaradi vračila pomoči pa bi podjetje lahko končalo v stečaju.

Kot rok za zaključek prodajnega postopka se je omenjalo konec 2014, a se je zaradi kompleksnosti postopka ta spet podaljšal. Novi rok naj bi bil konec avgusta letos, sicer naj bi Evropska komisija zadevo predala Sodišču EU.

Kot najbolj resna interesenta za nakup Elana sta se v začetku leta 2015 uveljavila češki proizvajalec športne opreme Sporten in ameriški poslovnež slovenskega rodu Robert Antunovič. Vendar je Družba za upravljanje terjatev bank spomladi svojih 14,3 milijona evrov terjatev do Elana prodala Bank of America Merrill Lynch, enoti za poslovanje s podjetji in investicijsko bančništvo ameriškega bančnega velikana Bank of America.

Američani sodelujejo z investicijsko skupino VR Capital, ki upravlja največji ruski hedge sklad. 29. julija je nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) dal pogojno soglasje za prodajo Elana ameriški banki Merrill Lynch International in družbi Wiltan Enterprises, ki je prek slada VR Global Partners v lasti VR Capitala.

SDH je prodajo deleža v Elanu pogojevala tudi s tem, da kupca sprejmeta določene nefinančne zaveze, ki se nanašajo na spoštovanje veljavne delovne zakonodaje v Sloveniji, veljavnih kolektivnih pogodb in drugih socialnih sporazumov, ki so bili dogovorjeni z zaposlenimi ali svetom delavcev, in ohranitev slovenskega jezika kot jezika komuniciranja z zaposlenimi.

Nova lastnika bosta Elan čez nekaj let najverjetneje prodala naprej, zato še naprej obstaja strah, da bi strateški lastnik takrat lahko preselil del proizvodnje v tujino.

KLJUČNI PODATKI (skupina Elan)

2010 2011 2012 2013 2014 (v milijonih evrov)

Neto prihodek od prodaje 85,53 90,03 77,66 67,96 cca 70,00

Neto dobiček/izguba -1,57 -1,38 -6,86 -1,80 cca 1,00

zadolženost 35,70 39,45 34,56 26,72

Število zaposlenih (konec 2014)

Skupina: cca. 600

družba Elan: 508 (zimska divizija: 335, morska divizija: 143, vetrna energija: 30)

Lastništvo (do 30. 7. 2015)

SDH* 49,03%

Triglav naložbe 25,05%

DSU* 17,34%

Modra zavarovalnica* 8,58%

* v državni lasti

Lastništvo (od 30. 7. 2015)

Wiltan Enterprises Limited 95,10%

Merrill Lynch International 4,90%