c S

Slovenija za novega arbitra predlagala predsednika Meddržavnega sodišča

29.07.2015 07:45 Ljubljana, 28. julija (STA) - Slovenska vlada je danes za novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, imenovala francoskega pravnika, predsednika Meddržavnega sodišča Ronnyja Abrahama. Evropska komisija pa je danes vnovič izrazila polno podporo arbitražnemu procesu.

Potem ko so se v preteklih dneh v medijih med možnimi kandidati za člana arbitražnega sodišča, ki ga imenuje Slovenija, omenjala imena več slovenskih pravnih strokovnjakov, se je vlada odločila, da na ta položaj imenuje uglednega tujega pravnika.

Kot je po seji vlade, na kateri so opravili imenovanje, dejal premier Miro Cerar, je Slovenija s tem izpolnila svojo zavezo in odstranila vse ovire, tako da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej. Izrazil je pričakovanje, da bo arbitražni tribunal še naprej deloval neodvisno in nepristransko, opravil svojo nalogo ter sprejel dokončno odločitev.

Vlada je morala novega člana arbitražnega sodišča imenovati zaradi odstopa dosedanjega sodnika Jernej Sekolec prejšnji četrtek zaradi prisluškovalne afere, sodišče pa je Sloveniji dalo 15 dni časa, da imenuje novega arbitra.

Kot se je izvedelo iz krogov blizu vlade, so se za izbiro tujca, sicer vrhunskega strokovnjaka, odločili, ker želijo, da se zadeva zaključi tudi na ravni mednarodnega prava, poleg tega tujemu strokovnjaku ne bo mogel nihče očitati pristranskosti.

Ime Abrahama je bilo sicer do konca strogo varovana skrivnost, z imenom niso seznanili niti predstavnikov strank, ki so se pred sejo vlade sestali pri premierju, temveč so ga razkrili šele na seji vlade.

Zunanji minister Karl Erjavec je v odzivu dejal, da je zadovoljen z izbiro in za STA ocenil, da gre za mednarodno pravno avtoriteto, sporočilo Hrvaški pa je, da tudi ugledni mednarodni pravniki ne vidijo razlogov za to, da arbitražno sodišče ne bi končalo svojega dela.

Del opozicije izbiro podpira, del izbiro označuje kot odgovornost vlade, ji pa ne nasprotujejo. V NSi so odločitev vlade podprli, medtem ko so v ZaAB dejali, da odločitvi ne nasprotujejo, gre pa za odločitev vlade, ki zanjo nosi odgovornost. Podobno je stališče ZL.

V stranki SDS so pojasnili, da se je vlada odločila, da novega arbitra, čigar predhodnika je imenoval državni zbor, imenuje sama. Pri tem niso povedali, ali odločitev podpirajo ali ne, izrazili pa so upanje, da je imela vlada pri izbiri srečno roko.

Predsednik SD Dejan Židan je ocenil, da je Slovenija z imenovanjem uglednega tujega pravnika pokazala, kako pomemben je arbitražni sporazum. Abraham namreč po Židanovih besedah prihaja iz institucije najvišjega ranga, poleg tega pa gre za strokovnjaka, ki mu ni nihče ne more očitati pristranskosti ali nestrokovnosti.

Strokovnjakinja za mednarodno pravo Vasilka Sancin je v zvezi z izbiro tujca na mesto slovenskega arbitra dejala, da se ji izbira zdi zanimiva, a je ne želi komentirati. "Nesporno je to vrhunski mednarodnopravni strokovnjak," je ocenila.

Nekdanji predsednik republike, sicer strokovnjak s področja mednarodnega prava, ki se je sprva tudi omenjal kot možen arbiter, Danilo Türk je izrazil zadovoljstvo ter vladi in strankam čestital za izbiro.

Na Hrvaškem, kjer se bo v sredo začela seja, na kateri bodo odločali o odstopu od arbitražnega sporazuma, so bili redkobesedni. Kot so za STA pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu, bo Hrvaška še naprej spoštovala vsa pravila mednarodnega prava in mednarodnih sodnih postopkov. Tako so se odzvali na imenovanje novega slovenskega sodnika arbitražnega sodišča ter na sporočilo Evropske komisije o zapletih pri izvajanju arbitražnega postopka.

Je pa hrvaški premier Zoran Milanović danes odgovoril na ponedeljkovo pismo predsednika slovenske vlade Mira Cerarja v zvezi z arbitražno afero. Milanović je med drugim izpostavil mnenje Hrvaške, da "arbitražnega postopka ni mogoče nadaljevati ne v obstoječi niti v podobni obliki".

Evropska komisija je danes kljub opozorilom iz Hrvaške vnovič izrazila podporo arbitražnemu procesu. Kot so sporočili, razumejo skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, vendar pa ocenjujejo, da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme za odgovor na te skrbi.

Hrvaški radio je ocenil, da so se z izbiro francoskega pravnika Abrahama potrdila medijska ugibanja, da bo slovenska vlada imenovala uglednega mednarodnega sodnika, ki naj ga Hrvaška ne bi mogla zavrniti.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu bodo v sredo v zvezi z arbitražo pripravili brifing za veleposlanike, ki delujejo v Sloveniji.

Francoz Abraham je bil rojen leta 1951 v Egiptu. Od leta 2005 je član Meddržavnega sodišča (ICJ), februarja letos pa je bil imenovan za predsednika tega sodišča. Član sodišča je postal namesto Gilberta Guillauma, ki je takrat odstopil, danes pa je predsednik arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško.

Med drugim je član francoskega državnega sveta, ki je posvetovalno telo vlade v pravnih vprašanjih, ima pa tudi vlogo najvišjega upravnega sodišča v Franciji.

Od leta 1998 do 2005 je bil Abraham direktor za pravne zadeve na francoskem zunanjem ministrstvu, pristojen za svetovanje vladi v pravnih zadevah s področja splošnega mednarodnega prava, prava EU, mednarodnega prava na področju človekovih pravic in prava morja. Bil je tudi agent Francije v številnih primerih pred mednarodnimi in evropskimi sodišči, tudi arbitražnih.

Arbitražno sodišče, ki bo določa mejo med Slovenijo in Hrvaško, sestavlja pet članov. Predsednik je Francoz Gilbert Guillaume, člana pa Nemec Bruno Simma in Britanec Alan Vaughan Lowe, poleg njih sta še nacionalna arbitra, hrvaški Budislav Vukas, ter slovenski, ki je zdaj postal Ronny Abraham. Prve tri sta Slovenija in Hrvaška januarja 2012 izbrali s seznama, ki ga je pripravila Evropska komisija, nacionalna arbitra pa sta imenovali sami.