c S

Država mora vojaku plačati nadomestilo, ker na misiji ni imel zagotovljenega počitka

08.07.2015 15:25 Ljubljana, 08. julija (STA) - Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri mora država pripadniku Slovenske vojske izplačati nadomestilo za neizkoriščen letni dopust, so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije. Nadomestilo v višini nekaj več kot 1800 evrov mu pripada, ker med misijo na Kosovu ni imel tedenskega počitka.

Kot navajajo v sindikatu, gre za prvo pravnomočno sodbo izmed več sto podobnih tožb, ki so jih na delovno sodišče vložili njihovi člani. Ob tem vse pripadnike Slovenske vojske (SV), ki se še niso odločili za tožbo, tudi pozivajo, da to storijo pred zastaranjem, ki nastopi pet let po vrnitvi z mednarodne misije.

Kot navajajo, je sodba višjega sodišča dokončna in izvršljiva. Po njihovem je tudi dovolj jasna in utemeljena, "da bo morebitno izredno pravno sredstvo - revizija na vrhovnem sodišču le poskus zavlačevanja, ki ne zadrži izvršitve".

Sodba "potrjuje že uveljavljeno sodno prakso in jo bo zagotovo krojila tudi v prihodnje za vse pripadnike SV, ki v šestih mesecih niso imeli niti enega dne počitka, za kar so danes upravičeni do odškodnine", so zapisali. Ministrstvo za obrambo pa v sindikatu javno pozivajo "k razumu in drugačni ureditvi zagotavljanja počitka s kolektivno pogodbo".

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v pogovoru za STA, ki bo sicer objavljen konec tedna, poudarila, da nekatere zadeve v preteklosti niso bile izpeljane, kot bi morale.

Že pri sprejemanju zakonodaje ni bilo dovolj dorečeno, kako se bo ta počitek izvajal, je dejala v ministrica. Upoštevati morajo namreč delovnopravno zakonodajo, zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski.

Prav tako se niso dovolj dobro vodile evidence, najbrž pa se tudi ni dovolj jasno povedalo, kdaj naj bodo pripadniki na počitku. Je pa poudarila, da so ob udeležbi na misijah v tujini prisotne določene specifike, zaradi česar so v strokovni javnosti še vedno različna mnenja.

Odločitev sodišča je že napotilo za naprej, je dejala ministrica, ki pa je prepričana, da se ne more vseh primerov metati v isti koš. Ob tem je zagotovila, da se te napake na terenu ne dogajajo več, kljub temu pa nameravajo ob prihajajoči obnovi obrambne zakonodaje tudi to vprašanje jasneje doreči.